СПРАВОЧНИЦИ И КАТАЛОЗИ

Съсловни организации

Области и общини

Каталог

НОРМАТИВНА УРЕДБА

Държавен вестник

Български закони

Обществени поръчки

Търгове

Документи и становища

ПОЛЕЗНО ЗА ВСИЧКИ

Финансиране

Семинари и дискусии

Студентска информация

Полезни връзки

А Н К Е Т А
Необходима ли е промяна в подхода по отношение на регионалната политика?

 Да
 Не
 Не мога да преценя


BGtop
Основни европейски банки пускат нова зелена ипотечна схема
 Facebook

Основни европейски банки пускат нова зелена ипотечна схема04.07.2018 / 09:30 - CityBuild.bg

Това е сигнал от инвеститорите, че зеленото строителство е ключов разрастващ се пазар за Европа.

 

Европейската мрежа на Световния съвет за зелено строителство и 37 водещи европейски банки пуснаха нова пилотна ипотечна схема за енергийна ефективност. Тя цели тестване на нови критерии за ипотеки за енергийна ефективност. Някои от най-големите европейски банки участват в схемата, като BNP Paribas, ING Bank, Nordea Bank, Societe Generale.

 

 

По-ниските разходи за комунални услуги и запазването на себестойността за по-продължителен период допринасят зелените домове да бъдат възприемани като по-ниско рискови инвестиции както за заемодатели, така и получатали на кредити. Наблюдава се и бързо нарастващо инвеститорско търсене на ипотеки на зелени имоти, което кара заемодателите да предлагат по-атрактивни ипотеки на избралите зелен дом.

 

Банките, участващи в пилотната схема, ще предложат по-ниски лихви за ипотеки, които отговорят на условията на схемата, както и други форми на преференциално финасиране. Участието на близо 40 водещи банки в схемата е доказателство, че големите инвеститори все по-често приемат енергийно ефективните домове като по-добра инвестиция.

 

Тери Уилс, изпълнителен директор на Световния съвет за зелено строителство, посочи: „Ангажираността на водещи европейски банки с тази пилотна схема показва, че зелените домове са на път да изместят традиционните. Европейската мрежа на Световния съвет за зелено строителство е разработила критерии за енергийна ефективност на нови и обновени сгради, за да се спомогне утвърждаването на устойчив пазарен стандарт за банки, които предлагат зелени ипотеки. Планираме с времето разработването на стандарти, които да помагат на инвеститорите да се справят с рисковете в климата."

 

През следващите 1-2 години банките, участващи в схемата, ще изследват как критериите на схемата ще бъдат прилагани в бизнеса с ипотеки. Предвижда се инициативата да създаде ново поколение ипотечни продукти, които да помогнат на потребителите да да се възползват от пестенето на енергия в сектора на недвижими имоти.

 

Източник: www.roofingtoday.co.uk чрез Българската асоциация за изолации в строителството (БАИС)

 

 
още от Новини

още от Баш майстор