Основният проблем за изграждането на пасивни сгради е липсата на информация за тях

196

Решенията за енергийна ефективност трябва да бъдат заложени още при проектирането, заяви управителят на Passive House Shop при откриването на шоурум за строителни компоненти в сферата


Снимка: Citybuild.bg

Вчера Passive House Shop откри първия по рода си шоурум в България, който предлага почти всички компоненти за енергийно ефективни материали – с продукти и решения на около 15 фирми партньори. Той се намира в сградата REALTONS PLACE на бул. "Черни връх" 51-Г в столицата.

 
Снимка: Citybuild.bg

Passive House Shop с управител Дмитрий Юдин е компания, която извършва дейности по изграждането на пасивни и енергийно ефективни къщи и предоставянето на решения и консултации за тях. Тя оперира на пазара от 2010 година, като притежава сертификат за строителство на пасивни и нискоенергийни сгради, издаден от Института за пасивни къщи в Германия.

 
Снимка: Citybuild.bg

В новия шоурум може да видите на едно място различните продукти за енергийно ефективни сгради и да получите консултация за тях. „Гледам на мястото като на колекция, с която помагаме на архитекти, инженери, строители и инвеститори в процеса по изграждане на пасивни къщи“, каза в отговор на въпрос на Citybuild.bg Дмитрий Юдин. Според него всички фирми са внимателно подбрани по един основен критерий – премиум качество. Всяка една от тях специализирана в конкретна област.

 
Снимка: Citybuild.bg

Основният проблем за изграждането на пасивни къщи е липсата на информация за тях, смята Юдин. За съжаление продължава строителството на сгради по технология от 70-е години, които не са рентабилни, докато първоначалната инвестиция в пасивна къща вече е много по-малка в сравнение със ситуацията преди години, защото търсенето се покачва. Тя е с около 10% по-висока от конвенционалното строителство и може да бъде изплатена в рамките на 5-7 години.

Най-големите трудности в процеса за енергийна ефективност са по отношение на многофамилните жилищни сгради, където се появяват много проблеми от различен характер, коментира Юдин. Според него дори нови сгради (включително с награди) нямат вентилация и не могат да имат, тъй като това не е заложено на етап проектиране. Голям проблем са класните стаи, в които присъствието на много ученици и липсата на вентилация води до насищане с въглероден диоксид в организма на децата.  

Реализацията на пасивни сгради среща трудности навсякъде по света, но в някои европейски страни изискванията за енергийна ефективност стават все по-високи. Това стана ясно и от коментарите на останалите членове на екипа на Passive House Shop по време на откриването: Лукас Ритър – мениджър бизнес развитие в SIGA (Швейцария), Тим А. Булита – ръководител продажби на KAISER (Германия), Хари Мюлер – управляващ партньор в Q-Blue (Нидерландия), Волфганг Танцер – ръководител направление „Комфортна вентилация“ в J. Pichler Gesellschaft (Австрия) и Моника Ласниг – ръководител експортна дейност в същата компания. В екипа на Passive House Shop от българска страна е изпълнителният директор на Агенцията за устойчиво енергийно развитие (АУЕР) Ивайло Алексиев.

Снимки: Citybuild.bg

Ема Димитрова

ОЩЕ НОВИНИ

Обявиха поръчка за изграждане на спортен център в двора на Медицинския техникум в Пловдив

Обявиха поръчка за изграждане на спортен център в двора на Медицинския техникум в Пловдив

В него ще се изградят две зали - многофункционална и зала за тенис на маса, офис, обслужващи, санитарни и битови помещения

Продължава реконструкцията на Концертна зала в Пловдив

Продължава реконструкцията на Концертна зала в Пловдив

Идеята на проектанта проф. Бойко Кадинов е приобщаване на патиото, "влизане" на публиката в сценичната кутия, а представления ще могат да гледат и на екран на предната фасада 

Предвиждат възстановяване на първата сливенска болница като паметник на културата и модерен Национален хоспис център

Предвиждат възстановяване на първата сливенска болница като паметник на културата и модерен Национален хоспис център

Проектът е предвиден в Концепцията на Сдружение ЮРИЦ „Здраве“ за интегрирани териториални инвестиции по ОПРР, а архитектурният проект е на „Братя Кадинови“ ЕООД

Започва ремонтът на над 34 км от път III-906 през Дюлинския проход

Започва ремонтът на над 34 км от път III-906 през Дюлинския проход

Програмата на АПИ предвижда рехабилитацията на 65 км от третокласния път