СПРАВОЧНИЦИ И КАТАЛОЗИ

Съсловни организации

Области и общини

Каталог

НОРМАТИВНА УРЕДБА

Държавен вестник

Български закони

Обществени поръчки

Търгове

Документи и становища

ПОЛЕЗНО ЗА ВСИЧКИ

Финансиране

Семинари и дискусии

Студентска информация

Полезни връзки

А Н К Е Т А
Необходима ли е промяна в подхода по отношение на регионалната политика?

 Да
 Не
 Не мога да преценя


BGtop
Оставка подава зам.-кметът по транспорта Евгени Крусев
 Facebook

Оставка подава зам.-кметът по транспорта Евгени Крусев04.12.2018 / 15:23 - CityBuild.bg

Като повод за решението си той посочи, че е призован от прокуратурата като обвиняем за ремонта на ул. "Граф Игнатиев".

 

Снимка: Ема Димитрова, CityBuild.bg

 

Зам.-кметът по направление „Транспорт и транспортни комуникации" в Столичната община Евгени Крусев подава оставка. В рамките на деня тя ще бъде депозирана в деловодството. Той обясни, че е получил призовка от Прокуратурата във връзка с проверката за ремонта на ул. „Граф Игнатиев".

 

Призован съм в качеството на обвиняем. И в тази връзка считам, че най-отговорната позиция е да подам оставка, за да може разследването да си свърши работата. Категорично заявявам, че ще си защитя името и това е целта на моето действие. Ние оказваме пълно съдействие на разследващите органи, които се занимават с ремонта на „Граф Игнатиев". Изпратили сме цялата документация, която са изискали. Аз в качеството си на възложител на тази процедура нося отговорност. Ако съм бил подведен от проектант или някой друг, който участва в целия процес по направа на проекта и всички останали действия, се надявам Прокуратурата това да го установи. Мога да кажа, че в момента ул. „Граф Игнатиев" от един ориенталски битак преди, сега е една от красивите улици в София. Вярвам, че скоро ще бъдат завършени всички елементи на ремонта и ще бъде пуснато трамвайното движение. А когато има яснота по проверката на Прокуратурата, ще информираме обществото", каза Крусев и подчерта, че подаването на оставка е лично негово решение. Запитан в какво е обвинен, той каза, че предстои да се яви в Следствието и да се запознае с предявените обвинения.

 

За започналата проверка на прокуратурата съобщи главният архитект на София Здравков Здравков в края на октомври. От думите му се разбра, че повод за нея е съмнение за опорочаване на обществената поръчка, с която за изпълнител на ремонта бе избрана фирмата "Джи пи груп" с оферта от 24 млн. лева. Възложител на търга бе Евгени Крусев.

 

След като е избран изпълнител, експертният съвет към главния архитект взема решение да смени виброизолационната подложка, заложена в проекта за ремонта. Тя е била част и от изискванията в процедурата и повод за отстраняването на един от участниците. Решението за промяната на подложката е подписано от Крусев. За случая се разбра от сигнал на организацията "Спаси София".

 

В обяснения след това Крусев обвини автора на проекта - Румен Борисов, че е заложил неподходящи подложки. Това било установено от строителната фирма и общинското предприятие "Столичен електротранспорт" преди началото на ремонта. Впоследствие Борисов отказал да промени проекта си, защото според него само подложката, която е предвидил, ще изолира вибрациите от движението на трамвая. В момента се работи по проект на друг проектант.

 

Освен прокуратурата процедурата се проверява и от дирекция "Вътрешен одит" в Столичната община, която беше възложена от кмета на София Йорданка Фандъкова. Управляващия орган към Министерството на регионалното развитие и благоустройството също проверява ремонта.

 

Крусев бе назначен на поста през 2016 г., когато предшественикът му Любомир Христов също подаде оставка след репортаж на "Нова телевизия" за обществена поръчка за ремонти на спирки на градския транспорт.

 

 
още от Новини

още от София