СПРАВОЧНИЦИ И КАТАЛОЗИ

Съсловни организации

Области и общини

Каталог

НОРМАТИВНА УРЕДБА

Държавен вестник

Български закони

Обществени поръчки

Търгове

Документи и становища

ПОЛЕЗНО ЗА ВСИЧКИ

Финансиране

Семинари и дискусии

Студентска информация

Полезни връзки

А Н К Е Т А
Необходима ли е промяна в подхода по отношение на регионалната политика?

 Да
 Не
 Не мога да преценя


BGtop
Оставката на зам.-кмета по транспорта искат заради поръчката за ремонт на "Граф Игнатиев"
 Facebook

Оставката на зам.-кмета по транспорта искат заради поръчката за ремонт на "Граф Игнатиев"17.10.2018 / 14:54 - CityBuild.bg

Общината законно е одобрила промяна в проекта за релсовия път, отговори Евгени Крусев.

 

 

Днес „Спаси София" съобщи за провело се през изминалите два месеца разследване на процедурата за избор на изпълнител при ремонта на ул. Граф Игнатиев". Според активистите материалът говори за редица нарушения в цялата процедура от страна на Столичната община и че в казуса е замесено Посолството на Австрия. От организацията „Спаси София" имат съмнения за сериозни нарушения на Закона за обществените поръчки и влагане на неподходящ материал за виброизолация при строителството на трамвайното трасе по ул. „Граф Игнатиев".

 

Активистите разкриват документи, според които месец след старта на строителството по собствена инициатива Столичната община позволява на фирмата-изпълнител „Джи Пи Груп" да ползва материал за виброизолация на трамвайното трасе, различен от изисквания в тръжната процедура. Нещо повече, в хода на избор на изпълнител, фирмата „ПСТ-Груп" е била отстранена именно защото е предложила този материал.

 

След направената от общината промяна, вместо с нов материал, трамвайното трасе по ул. „Граф Игнатиев" е виброизолирано с материал от слепени рециклирани гуми, казват от „Спаси София". "Този продукт не отговаря на изискванията, тъй като освен че не е нов материал, е 3 пъти по-тежък от максимално допустимата норма, заложена в търга." От организацията допълват, че разполагат с експертни становища, според които има вероятност новият материал даже да усили вибрациите около старите сгради на улицата.

 

Поради съмнения за нарушения в тръжната процедура, както и неизпълнението на проекта и техническите му изисквания, проектантът си е направил самоотвод и е отказал да упражнява авторски надзор, твърдят от „Спаси София". Те отбелязват, че заместилият го проектант е получил проектантска правоспособност за трамвайни трасета едва преди няколко месеца.

 

От „Спаси София" са изпратили сигнал за нарушенията до европейската антикорупционна комисия OLAF, Сметната палата, Управляващият орган на ОП "Региони в растеж" и други компетентни институции по казуса, включително прокуратурата. От организацията допълват, че когато е налице съществено изменение в условията на поръчката, законът изисква провеждането на нова процедура за избор на изпълнител. Активистите призовават кмета незабавно да освободи от поста ресорния си зам.-кмет Евгени Крусев.

 

Снимка: Ема Димитрова, CityBuild.bg. Заместник-кметът Евгени Крусев по време на едно от обществените обсъждания за ремонта на бул. "Княз Ал. Дондуков" в НАГ.

 

"В чл. 5 от договора с изпълнителя "Джи Пи груп" има клауза, че в хода на ремонта възложителят, тоест Столичната община, може да заменя материали. Те се одобряват от строителния надзор, който прави анализ на цената. Разликата в цената на двата вида материали е 50 евроцента на кв. м, тоест стотинки. Фирма "Пандрол" дава 10 г. гаранция за материалите.". Това обясни зам.-кметът по транспорта Евгени Крусев по повод твърденията, че общината неправомерно е подменила материалите за ремонта и е отстранила участник в обществената поръчка, който е предложил материалите, които в момента се полагат на обекта, съобщи "24 часа".

 

Крусев уточнява, че промяната не е само в материалите, а и в проекта. "Причината е, че първият проект имаше фрапиращи грешки и ако го бяхме изпълнили, трамваите щяха да се удрят челно. Имаше и забележки по отводняването. Получихме становище от "Столичен електротранспорт", че вместо да се подобрят показателите на релсовия път, те ще се влошат. Затова беше свикан експертен съвет и 29 души единодушно потвърдиха това становище и решиха, че проектът трябва да бъде променен. Затова възложихме поправките на друг проектант", добави Крусев.

 

По думите му в идейния проект е било предвидено да се използват сегашните материали, но при изработването на работния проект проектантът ги е променил. Според Крусев отстраненият проектант трябва да даде отговор какво е наложило тази промяна. "Така че в момента ние изпълняваме идейния проект", уточни той и добави, че към момента не планира да подава оставка.

 

"По моя заповед дирекция „Вътрешен одит" извършва пълна проверка на обстоятелствата, довели до необходимостта от изменение на проекта за релсовия път по ул. „Граф Игнатиев" в хода на изпълнение на строително-монтажните дейности", каза кметът Йорданка Фандъкова. На 29 юни 2018 г. Специализираният експертен съвет по устройство на територията е разгледал искане от „Столичен електротранспорт" ЕАД за необходимостта от преработка на проекта в частта „релсов път". По реда на чл. 154 ал. 5 от Закона за устройство на територията експертният съвет е възложил изготвянето на нов инвестиционен проект, с който да се намерят решения за отводняването на релсовия път, промяна на кривите при ул. „Алабин", така че трамваите да могат да се разминават без светофар и цялостно решение за околорелсовата еластична виброизолационна система, в съчетание с носеща конструкция тип „плаваща плоча", което е довело до промяна на един от влаганите материали, както и изпълнение на дренажна система.

 

Процедурата при замяна на материал е подробно разписана в Закона за обществените поръчки - изготвят се заменителни таблици и „анализна цена". Цената на новия материал се доказва от изпълнителя и се одобрява от възложителя, Столична община. Столична община заплаща реалната пазарна цена, а не оферираната за материал, който няма да бъде вложен. Общественият интерес е да не бъде платено повече за нещо, което струва по-малко при промяна на материалите, и това е разписано като процедура в договора, казва още кметът.

 

Ема Димитрова

 

 
още от Новини

още от София

още от Избрано