СПРАВОЧНИЦИ И КАТАЛОЗИ

Съсловни организации

Области и общини

Каталог

НОРМАТИВНА УРЕДБА

Държавен вестник

Български закони

Обществени поръчки

Търгове

Документи и становища

ПОЛЕЗНО ЗА ВСИЧКИ

Финансиране

Семинари и дискусии

Студентска информация

Полезни връзки

А Н К Е Т А
Необходима ли е промяна в подхода по отношение на регионалната политика?

 Да
 Не
 Не мога да преценя


BGtop
Осветиха нови постройки в манастирски комплекс „Свети Йоан Предтеча“ в Кърджали
 Facebook

Осветиха нови постройки в манастирски комплекс „Свети Йоан Предтеча“ в Кърджали15.09.2020 / 14:30 - CityBuild.bg

За изграждането им правителството отпусна близо 2 милиона лева.

 

Възстановяването на манастира започва преди десет години. Той разполага и с голямо църковно неделно училище.

 

 

В квартал Веселчане на Кърджали, на десния бряг на река Арда, се намира манастирският комплекс „Свети Йоан Предтеча (Кръстител)". Векове наред той остава скрит за хората, затрупан под земните пластове, докато през 30-те години местни жители не попадат на руините му. Едва през 1962г. обаче започват археологически проучвания на терена, а особено активни са научните дейности в периода 1985-1988г. От 1998г. до 2000 г. се провежда неговата реставрация, ръководена от проф. Николай Овчаров.

 

За датировката на манастира и първоначалното му изграждане съществуват известни спорове. Най-ранният период, към който се отнася изграждането на светата обител, е VI-VII век, но за по-вероятен се счита периодът от втората половина на VIII до X век. Последователно през годините са строени няколко църкви в типично византийски стил под Цариградско влияние. През X-XI век манастирът се превръща в епископско, а по-късно и в митрополитско средище. При разкопките са открити пет зидани гробници, четири от които на висши духовници, а за петата се предполага, че е на светски аристократ.

 

В една от гробниците, която е била затворена херметически, са намерени мощи на висш християнски духовник от края на XII - началото на XIII век. Открит е напълно запазен епатрахил, тъкан със злато и църковни мощи, зашити в платнен кръст. Това е единствената находка от подобен род в България. Разкритите находки потвърждават мнението, че манастирът е имал важен статут в Източните Родопи и е бил средище на една от големите средновековни епархии - Ахридос.

 

Манастирът е бил превзет и порутен през първата половина на XIII век, като за вероятна година на разрушението му се сочи 1204г., когато кръстоносците превземат тези земи. По-късно цар Калоян разбива латинската армия и се предполага, че манастирът е възстановен. Годините на османско присъствие са пагубни за светата обител - тя функционира със затихващи функции, докато бива окончателно разсипана и опустошена като за година, в която се случва това, се сочи 1371г.

 

В наши дни манастирът е обявен за паметник на културата от национално значение. Понастоящем е напълно реставрирана и действаща църквата в комплекса.

 

 
още от Новини

още от Страната