СПРАВОЧНИЦИ И КАТАЛОЗИ

Съсловни организации

Области и общини

Каталог

НОРМАТИВНА УРЕДБА

Държавен вестник

Български закони

Обществени поръчки

Търгове

Документи и становища

ПОЛЕЗНО ЗА ВСИЧКИ

Финансиране

Семинари и дискусии

Студентска информация

Полезни връзки

А Н К Е Т А
Необходима ли е промяна в подхода по отношение на регионалната политика?

 Да
 Не
 Не мога да преценя


BGtop
Осветиха ремонтираната църква в село Драганица
 Facebook

Осветиха ремонтираната църква в село Драганица20.10.2017 / 09:30 - citybuild.bg

Православният храм „Света Петка Параскева“ е един от най-старите в Северозападна България.

 

Началото на изграждането му е положено през далечната 1665 г., а иконостасът е от 1869 г. През столетията православният храм е претърпял няколко преизграждания. В сегашния си вид е от 150 години, за което свидетелства надписът на камбаната. Храмът е свързан и с името и делото на Васил Левски, който през 1870 г. е свикал тук събрание за подготовка на въстание.

 

Пълният ремонт и обновяването на църквата са извършени тази година. С дарения се включват бизнесмени и местни жители. Основна обаче е финансовата подкрепа на фондация „Помощ за благотворителността в България“, чийто главен акционер и член на Управителния съвет е предприемачът Иво Евгениев – бизнесмен от Враца. Той е организирал и строителните работи – църквата е измазана отвън и отвътре, подът е облицован с плочки, дворът е оформен с ограда, плочи и нова растителност. Дарението е в памет на неговите баба Райна и дядо Иван, живели в с. Драганица. С подкрепата на Иво Евгениев преди три години бе ремонтиран и обзаведен пенсионерският клуб „Еделвайс“.

 

Иконите в църквата и иконостасът са изографисани от монахините в близкия Клисурски манастир "Св. Св. Кирил и Методий“, където има иконописно ателие за реставрация. Трима мъже от селото: Нейчо Драгиев, Иван Иванов и Димитър Михайлов са изградили със собствени средства и труд и чешма в двора на църквата. Над входа на православния храм е поставена икона на Света Петка Българска, която е дело на врачанската художничка Силвия Равнополска.  

 

 
още от Новини

още от Страната