СПРАВОЧНИЦИ И КАТАЛОЗИ

Съсловни организации

Области и общини

Каталог

НОРМАТИВНА УРЕДБА

Държавен вестник

Български закони

Обществени поръчки

Търгове

Документи и становища

ПОЛЕЗНО ЗА ВСИЧКИ

Финансиране

Семинари и дискусии

Студентска информация

Полезни връзки

А Н К Е Т А
Необходима ли е промяна в подхода по отношение на регионалната политика?

 Да
 Не
 Не мога да преценя


BGtop
БАИС отчете засилен интерес към обученията по енергийна ефективност
 Facebook

БАИС отчете засилен интерес към обученията по енергийна ефективност06.12.2019 / 17:54 - CityBuild.bg

Те са насочени към всички участници в инвестиционния процес.

 

Енергийната ефективност и измененията в „Наредба № Iз-1971 от 29.10.2009 г. за строително-технически правила и норми за осигуряване на безопасност при пожар" бяха акцентът в продължавщия цикъл от обучителни курсове, организирани от Българската асоциация за изолации в строителството (БАИС) за работа с „Ръководство за енергийно ефективно обновяване на ограждащите конструкции на сгради" /ЕЕООКС/. Обученията се проведоха през ноември в Пловдив и Разград са за по-ефективното използване на инвестираните в ЕЕ обновяване средства, чрез по-добра подготовка на участниците.

 

Във връзка с приетите изменения в Наредба № Iз-1971 от 29.10.2009 г. за строително-технически правила и норми за осигуряване на безопасност при пожар, обучението бе допълнено в частта „Изисквания към противопожарната защита" с разглеждане на принципни положения, причини и отражение на измененията върху проектирането и изпълнението на проекти по ЕЕ обновяване.

 

 

На двата семинара присъстваха над 70 участника. Във формите за обратна връзка те дадоха висока оценка на полезността на предоставената информация в практиката им и споделиха препоръки за подобряване на обученията. Като най-интересни застъпени теми и проблеми бяха посочени: представените специфични детайли за хидро- и топлоизолационни системи; разясняване на специфичните параметри на топлоизолацията (плътност, дебелина на слоевете, видове мрежи и т.н); технологични особености и изисквания при полагане на топлоизолации; поведение на топлоизолацията при пожар; топлоизолация около прозоречни отвори; хидроизолация при основи и покриви; хидроизолация на сутерени;  изискванията към противопожарната защита на сградите; новостите в противопожарните изисквания; термомостове.

 

 

Участниците в обученията препоръчват в бъдещи обучения на БАИС да бъдат разгледани теми като: особености при вентилируеми фасадни системи; окачени фасади; пасивни сгради; специфични хидроизолации в основи, когато има и укрепване на изкопи; изпълнение на хидроизолации при нови сгради (ивични фундаменти, фундаментна плоча и единични фундаменти); хидроизолация при вертикални и хоризонтални участъци на дилатационна фуга; хидроизолиране под основи и ограждащи стени на подземни етажи; да се разгледа темата за "зелените покриви"; проблеми и решения с настаняването на птици в топлоизолациите; практични решения на противопожарните изисквания и детайли; трайност на топлоизолационните материали - защита от мухъл и плесен.

 

 

През 2020 г. БАИС предвижда да проведе обучения за подпомагане на представителите на сдружения на етажната собственост да реализират и контролират процеса по саниране на сгради по Националната програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради.

 

Източник: БАИС

 

 
още от Новини

още от Баш майстор