СПРАВОЧНИЦИ И КАТАЛОЗИ

Съсловни организации

Области и общини

Каталог

НОРМАТИВНА УРЕДБА

Държавен вестник

Български закони

Обществени поръчки

Търгове

Документи и становища

ПОЛЕЗНО ЗА ВСИЧКИ

Финансиране

Семинари и дискусии

Студентска информация

Полезни връзки

А Н К Е Т А
Необходима ли е промяна в подхода по отношение на регионалната политика?

 Да
 Не
 Не мога да преценя


BGtop
АПИ не отговори на въпроси за новия ремонт на пътя за Своге
 Facebook

АПИ не отговори на въпроси за новия ремонт на пътя за Своге05.09.2018 / 12:36 - CityBuild.bg

CityBuild.bg поиска информация за това как се гарантира качественото му изпълнение в момента.

 

 

След като стана ясно, че преасфалтирането в отсечката от водостока преди катастрофата до моста над река Лесковдолска ще бъде извършено на 7 септември, а вчера продължаваше фрезоването на пътната настилка и почистването на трасето в участъка от път II-16 Своге - София, от CityBuild.bg поискахме повече информация за това как се гарантира качественото изпълнение на ремонта в момента. Попитахме каква е рецептата за асфалтовата смес в отсечката на пътния инцидент, която предстои да бъде положена, и ще бъдат ли предприети мерки и от кого във връзка с мантинелата, бордюрите, отводняването, пътната маркировка и сигнализация?

 

От пресцентъра на АПИ ни отговориха да ползваме тяхната „прес информация от участието на председателя на УС на АПИ инж. Светослав Глосов в сутрешния блок на Нова телевизия" и се оправдаха с процесуално-следствените действия, които обаче нямат връзка с отстраняването на дефектите по пътя в настоящия момент, още повече, че огледите на мястото вече приключиха.

 

Между другото, вече ви съобщихме малко по-рано, че по време на участието си в телевизията /на 4.00 и на 7.38 минута от записа/ инж. Глосов заяви, че след получени сигнали за трасето АПИ е взело проби от трасето, за да се види дали одобрената рецепта за асфалта отговаря на този, който е положен. Според него в участък от около 370 метра от пътя, а не в целия участък от 700 метра, материалът в едрата фракция не е бил този, който е по рецептура. Тази информация обаче не присъства в съобщението на Пресцентъра на АПИ.

 

Единственият ни въпрос, който получи яснота от споменатата пресинформация, е относно мантинелата. „По отношение на ограничителната система в участъка инж. Глосов подчерта, че следствието е направило предписание на община Своге да възстанови мантинелата на пътя и това изяснява въпроса чия собственост е тя."

 

 

Припомняме, че вчера от Института по пътна безопасност представиха предварителен доклад-анализ от своето независимо разследване за причините за катастрофата и обявиха, че верига от пропуски е довела до фаталния изход на пътя за Своге. По този повод инж. Глосов заяви, че констатациите от организацията са направени без в нея да участва нито един лицензиран одитор по пътна безопасност.

 

Припомняме още, че през следващата седмица започва одит по пътна безопасност на целия над 80-километров път II-16 Мездра - Своге - Нови Искър и той ще бъде направен от лицензирани одитори. В момента се прави и инспекция на всички пътища в страната, като до средата на септември резултатите ще бъдат обобщени от областните пътни управления и ще се направи анализ на пътната обстановка.

 

Относно срутилата се къща при с. Василовци след преминаване на ТИР в близост до третокласния път III-114 Ружинци-Лом, инж. Глосов подчерта, че пътят е затворен за движение на тежкотоварни превозни средства над 12 т, но забраната не се спазва и никой не контролира трафика. Същият е и случат с пътя Русе - Бяла - той е сигнализиран, че е в ремонт, има пътни знаци, но шофьорите карат с висока скорост. Ремонтът на близо 15 км от пътя I-5 Русе - Бяла, в участъка от разклона за село Пиргово до отбивката за Две могили, продължава. В момента се полага последният асфалтов пласт. Предвижда се строителните работи да завършат до 30 септември.

 

Ема Димитрова

 

 
още от Новини

още от Страната

още от Избрано