СПРАВОЧНИЦИ И КАТАЛОЗИ

Съсловни организации

Области и общини

Каталог

НОРМАТИВНА УРЕДБА

Държавен вестник

Български закони

Обществени поръчки

Търгове

Документи и становища

ПОЛЕЗНО ЗА ВСИЧКИ

Финансиране

Семинари и дискусии

Студентска информация

Полезни връзки

А Н К Е Т А
Необходима ли е промяна в подхода по отношение на регионалната политика?

 Да
 Не
 Не мога да преценя


BGtop
Отхвърлиха президентското вето за дивото къмпингуване
 Facebook

Отхвърлиха президентското вето за дивото къмпингуване10.07.2019 / 14:21 - CityBuild.bg

Депутатите приеха повторно промените в Закона за устройство на Черноморското крайбрежие.

 

С приетите промени извън морските плажове, дюните и официалните къмпинги ще се създадат зони за диво къмпингуване, в които е разрешено временното разполагане на палатки, кемпери и каравани. При нарушение депутатите решиха да се налагат глоби в размер от 500 до 1000 лв. Приети бяха санкции и за паркиране или преминаване на автомобили през пясъчните образувания от 1 000 до 3 000 лв., като може да се конфискува и имущество на стойност между 3 000 и 5 000 лв.

 

Законът бе върнат за ново обсъждане от президента Румен Радев на 24 юни 2019 г.  В мотивите си той заявява, че не се противопоставя на опита да бъдат въведени правила, нормативи и стандарти, както изрично повелява чл. 55 от Конституцията, прокламиращ основното право на здравословна и благоприятна околна среда. Според държавния глава обаче, режимът за „диво къмпингуване“ става по-рестриктивен, като се въвеждат значителни ограничения в сравнение с досегашния ред.

 

По време на дебатите в подкрепа на президентското вето се обявиха единствено от БСП. „Според Конституцията гражданите имат право да къмпингуват свободно и да се възползват от здравословната и благоприятна околна среда“, заяви депутатът от левицата Крум Зарков, но подчерта, че освен това право, всички хора имат и задължението да опазват природата. Според Зарков с промените в закона се създава впечатление, че той е по-строг към определена от група от хора, които нямат икономически и политически ресурси, каквито имат други хора. "Кое е по-вредно за околната среда – палатката в гората или джипът на плажа? Боклуците от къмпингуване или тоновете строителни отпадъци, които са зарили Черноморието? Създава се усещане за двоен стандарт“, смята народният представител.

 

 

Според Димитър Бойчев от ГЕРБ съществува неразбиране в промените в Закона за устройството на Черноморското крайбрежие. „Към момента няма никаква регламентация към т. нар. "свободно къмпингуване". Моите уважения към тази група от хора, но всички се съобразяваме с някакви правила“, каз той. Според него общините по Черноморието харчат немалък ресурс за сметосъбиране след къмпингуващите през летния сезон. „Към момента България е единствената страна членка на ЕС, където ползването на чужди права без задължения не се санкционира. Такива свободно къмпингуващи се настаняват в частни, държавни или общински имоти и по никакъв начин местните власти нямат правомощия да се намесят“, отбеляза той.

 

 
още от Новини

още от Страната

още от Избрано