СПРАВОЧНИЦИ И КАТАЛОЗИ

Съсловни организации

Области и общини

Каталог

НОРМАТИВНА УРЕДБА

Държавен вестник

Български закони

Обществени поръчки

Търгове

Документи и становища

ПОЛЕЗНО ЗА ВСИЧКИ

Финансиране

Семинари и дискусии

Студентска информация

Полезни връзки

А Н К Е Т А
Необходима ли е промяна в подхода по отношение на регионалната политика?

 Да
 Не
 Не мога да преценя


BGtop
ДНСК не откри нарушения при строежа в Алепу край Созопол
 Facebook

ДНСК не откри нарушения при строежа в Алепу край Созопол05.06.2020 / 12:37 - CityBuild.bg

Върховната административна прокуратура е поискала доклада на дирекцията и ще се изчака нейното становище.

 

След проверка на строежа „Алепу вилидж" в община Созопол между нос „Свети Тома" и т.н. „Шофьорски плаж" ДНСК не е открила нарушения. Заключенията са, че съоръжението е "конструкция, играеща роля на брегоукрепване", а предвидените асансьорни шахти увеличават здравината. Това съобщи пред Нова телевизия шефът на ДНСК арх. Иван Несторов.

 

Предвиденото в бъдеще ваканционно селище е "в синхрон с общия устройствен план на община Созопол", каза Несторов. По думите му т. нар. клетки, които от гражданите се възприемат като бъдещи стаи, са укрепително решение на конструктора. ДНСК ще проследи обаче дали предназначението им в бъдеще няма ще бъде сменено. "Тепърва ще се правят проверки след реализирането на обекта и ако се установи, че тези пространства са със сменено предназначение, няма да има приемателна комисия", каза арх. Несторов. Според него "отпред ваканционното селище трябва да закрие със стъпаловидна конструкция тези пространства", а асансьорните шахти "ще обслужват нивата от морския бряг до височината на земната повърхност, където сега е пътят". Според РДНСК-Бургас хотелският комплекс ще се намира в източна посока от изграденото вече съоръжение, като терасовидно или стъпаловидно намалява своята етажност и в най-ниската си част е с едноетажна височина".

 

 

Шефът на ДНСК напомни, че през февруари 2019 г. беше издадена заповед за спиране на строителните работи по самото ваканционно селище, а в момента се извършвал мониторинг дали скелетната конструкция на брегоукрепителното съоръжение устоява на въздействието на земните маси.

 

Когато започне строителството на самия ваканционен комплекс, то ще се контролира от община Созопол. "Предстои геодезично замерване, за да се прецени как вторият етап ще се реализира в поземления имот, за да се запази бреговата ивица, която е публична държавна собственост. Това ще бъде направено в близките дни", каза шефът на ДНСК. "Вторият етап ще започне, когато инвеститорът е готов и когато регионалната дирекция прегледа техническата документация за законосъобразност. Тогава районната дирекция за строителен контрол трябва да оттегли заповедта, която спря строителството", добави той. 

 

 

Междувременно ВАП сезира ДНСК да извърши незабавна проверка на строежа „Алепу вилидж". Тя следва да установи на място и по документи дали се спазват всички нормативни изисквания. Следва също така да се провери поотделно и комплексно целият инвестиционен и строителен процес, да се  проведат огледи на място, като се изискат и всички относими данни. Резултатите от проверката трябва да се представят на ВАП максимално бързо, с обобщен доклад, в който да бъдат отразени направените констатации, предприетите конкретни мерки и действия за отстраняване на закононарушенията и последиците от тях и за санкциониране на виновните лица, вкл. постановени административни актове, а в случай на извършено престъпление - да се предприемат незабавно действия по реда на НПК.

 

 

„Това, което се строи в момента, е част от хотелския комплекс и той се строи успоредно. Каквото и да приказват контролните органи, тези стоманобетонни кутии, а не кубове, ще бъдат сграда със съответните санитарни възли, места за хранене, ресторанти и заведения“, каза за БНР екологът Тома Белев, представител на Асоциацията на парковете в България и член на екипа на гражданското сдружение „Бетономорие". Така нареченото укрепване на свлачище е подпорна стена на хотела, мазета, гаражи и друга поддържаща инфраструктура, казват и други екоактивисти.

 

 
още от Новини

още от Страната

още от Избрано