СПРАВОЧНИЦИ И КАТАЛОЗИ

Съсловни организации

Области и общини

Каталог

НОРМАТИВНА УРЕДБА

Държавен вестник

Български закони

Обществени поръчки

Търгове

Документи и становища

ПОЛЕЗНО ЗА ВСИЧКИ

Финансиране

Семинари и дискусии

Студентска информация

Полезни връзки

А Н К Е Т А
Необходима ли е промяна в подхода по отношение на регионалната политика?

 Да
 Не
 Не мога да преценя


BGtop
Откриха изложба „Карл Кандулков – архитектът и ръководител на модерно Габрово“
 Facebook

Откриха изложба „Карл Кандулков – архитектът и ръководител на модерно Габрово“18.09.2020 / 16:22 - CityBuild.bg

Градът чества 100 години от рождението на архитекта.

 

Арх. Карл Кандулков е дългогодишен градоначалник, оставил трайна следа в съвременното архитектурно изграждане на Габрово с реализирани над 70 свои проекта. По този повод Община Габрово и „Държавен архив"-Габрово откриха изложба, посветена на неговия живот и дело. Инициативата е включена в програмата по отбелязване на още една годишнина - 160 години от обявяването на Габрово за град.  Изложбата беше открита вчера на пл. „Възраждане".

 

 

"С изложбата за Карл Кандулков почитаме живота и делото на човек, който със своя широк размах на мисълта, със своята последователност, усърдие и професионализъм, оставя трайни следи в цялостното развитие на Габрово като модерен град, превръщайки го в предпочитано място за живеене", каза в обръщението си към гостите на събитието кметът Таня Христова. „В годините, през които арх. Кандулков е начело на управлението на града ни, Габрово преживява период на бурно развитие в областта на строителството и благоустрояването, преодолява сериозна жилищна криза, а активната работа на неговия екип в сферата на монументалното изграждане придава на Габрово неповторим облик на съвременен европейски град. Наред с мащабните строителни дейности, приоритет в управлението на арх. Кандулков е и работата в областта на културата. През май 1965 г. е поставено началото на габровския карнавал - събитие, което се превръща в емблема на Габрово и което извежда града ни на европейската културна сцена."  

 

 

Арх. Карл Димитров Кандулков е известен български архитект, завършил в Дрезден през 1946 г. Кмет е на Габрово в периода април 1959-март 1966 и юли 1971-юли 1976г. Разработва и осъществява мащабно строителство и благоустрояване на града. По негови проекти са построени редица емблематични за Габрово сгради. Осъществява мащабна монументална украса на града, оформяне на входовете на града, пластични решения на габровските мостове. Провъзгласен е за почетен гражданин на Габрово заради големите му и безспорни заслуги към града и неговите жители.

 

 

 
още от Новини

още от Страната