СПРАВОЧНИЦИ И КАТАЛОЗИ

Съсловни организации

Области и общини

Каталог

НОРМАТИВНА УРЕДБА

Държавен вестник

Български закони

Обществени поръчки

Търгове

Документи и становища

ПОЛЕЗНО ЗА ВСИЧКИ

Финансиране

Семинари и дискусии

Студентска информация

Полезни връзки

А Н К Е Т А
Необходима ли е промяна в подхода по отношение на регионалната политика?

 Да
 Не
 Не мога да преценя


BGtop
Откриха компостираща инсталация в община Марица
 Facebook

Откриха компостираща инсталация в община Марица15.01.2021 / 13:25 - CityBuild.bg

Тя ще обслужва всички 19 населени места на територията на общината, която е с над 30 000 жители.

 

 

Със заключителна пресконференция и официална церемония по откриването в село Ясно поле вчера бе отбелязана успешната реализация на проект „Изграждане на компостираща инсталация за разделно събрани зелени и/или биоразградими отпадъци, включително осигуряване на необходимото оборудване и на съоръжения и техника за разделно събиране на зелени и биоразградими отпадъци на територията на община Марица". Новият обект е разположен на терен от 14 000 м2 в местността „Чарлъшки ливади" в землището на селото.  Проектът е на обща стойност 5 293 998,37 лв., от които  3 953 372,74 лв. безвъзмездна финансова помощ и 1 340 625,63 лв. собствен принос на бенефициента община Марица. Финансира се от Европейския фонд за регионално развитие на Европейския съюз и от държавния бюджет чрез Оперативна програма „Околна среда".

 

Благодарение на проекта ще се удължи животът на съществуващите Регионални депа в с. Шишманци и с. Цалапица, които обслужват всички общини, част от Регионално сдружение - Пловдив. Инсталацията за компостиране има капацитет да преработва 6 200 тона зелени и биоразградими отпадъци годишно, формирани от домакинствата и зелените площи и може да произвежда 2 700 тона компост, който ще е в услуга на многобройните земеделски проиводители в района. Тя ще обслужва всички 19 населени места на територията на община Марица, която е с над 30 000 жители.

 

Изградени са халета, обособен е контролно-пропусателен пункт, зони за складиране, дробене, същинско компостиране и допълнително зреене, покрита приемна зона с контролна везна, локална пречиствателна станция за отпадъчни води, доставена е необходимата техника и механизация. Процесът на работа разчита на най-модерна немска технология, която се управлява изцяло автоматично. Разкрити са над 10 нови работни места, необходими за експлоатация на изградената инфраструктура.

 

 
още от Новини

още от Страната