СПРАВОЧНИЦИ И КАТАЛОЗИ

Съсловни организации

Области и общини

Каталог

НОРМАТИВНА УРЕДБА

Държавен вестник

Български закони

Обществени поръчки

Търгове

Документи и становища

ПОЛЕЗНО ЗА ВСИЧКИ

Финансиране

Семинари и дискусии

Студентска информация

Полезни връзки

А Н К Е Т А
Необходима ли е промяна в подхода по отношение на регионалната политика?

 Да
 Не
 Не мога да преценя


BGtop
Откриха обновената жп гара в Бургас
 Facebook

Откриха обновената жп гара в Бургас01.02.2016 / 09:30 - citybuild.bg

Обновяването е част от проект „Рехабилитация на гарови комплекси по TEN-T мрежа" и е осъществено със средства от ОПТ 2007-2013 г.  

 

Изпълнител на строителните дейности е ДЗЗД „Железопътна инфраструктура Бургас". Договорът е на стойност 7 926 367,90 лева без ДДС (с 10 % непредвидени разходи). Строителния надзор се осъществява от Обединение „Рубикон - ЕН АР 1", а стойността на договорът е 186 964,00 лева без ДДС (с 10 % непредвидени разходи).

 

 

В рамките на проекта е направено пълно обновяване на сградата, изградена е нова търговска част, реставрирана е часовниковата кула и са запазени всички елементи на сградата в стил необарок.

 

В събота кметът Николов подчерта важността на новия транспортен хъб на Бургас, който включва ремонтираната ЖП гара, новоизградената Автогара Юг и Морска гара. Според него качеството на изпълнение и функционалността му са на европейско ниво и той значително повишава качеството на туристическия продукт, предлаган не само от града, но и от региона. След жп гара Пазарджик, това е втората модернизирана гара с европейски дредства. До месец март тази година ще бъде завършена и Централна гара София

 

По време на инспекцията министър-председателят съобщи, че стартира нов ключов транспортен проект за изграждане на железопътна връзка между Бургас и летището в Сарафово. Бойко Борисов се ангажира многофункционална зала "Арена Бургас" да бъде готова до 2018 година, както и да бъде завършен важният Пътен възел Запад, който ще изведе транзитния трафик извън центъра на града.

 

Министърът на транспорта Московски сподели, че проектът за новия железопътен възел Бургас - Сарафово вече е готов. Заедно с премиера Борисов е обсъден и вариант да започне проектиране на едно продължение на този маршрут до Слънчев бряг. Ивайло Московски съобщи още, че след като така наречената "Зона за обществен достъп до Пристанище Бургас" също е вече изпроектирана, се пристъпва към търсенето на финансово обезпечение за мащабната реконструкция на тази територия.

 

Редактор: Ема Димитрова

 

 
още от Новини

още от Страната