СПРАВОЧНИЦИ И КАТАЛОЗИ

Съсловни организации

Области и общини

Каталог

НОРМАТИВНА УРЕДБА

Държавен вестник

Български закони

Обществени поръчки

Търгове

Документи и становища

ПОЛЕЗНО ЗА ВСИЧКИ

Финансиране

Студентска информация

Семинари и дискусии

Полезни връзки

А Н К Е Т А
Необходима ли е промяна в подхода по отношение на регионалната политика?

 Да
 Не
 Не мога да преценя


BGtop
Откриха обновения Приморски парк в Бургас
 Facebook

Откриха обновения Приморски парк в Бургас10.07.2017 / 09:30 - citybuild.bg

Приключва ремонтът и на ул. „Крайезерна“, като движението ще бъде пуснато утре вечерта.

 

Цялата алейна мрежа в Приморски парк в Бургас е основно реконструирана и преасфалтирана. Обновени са също фонтанът, чешмите и подпорните стени. Вече има нови перголи, пейки и кошчета за отпадъци. Изградени са два подземни резервоара за събиране на повърхностни дъждовни води, които ще се използват за поливане на зелените площи, чиято обща площ е над 120 декара.

 

При реконструкцията на парка са спазени над 60 изисквания на Министерството на културата, защото е паметник на парковото изкуство. Част от него е реконструиран по снимки отпреди 100, 80 и 70 години, за да бъде възстановена морската градина в най-автентичен вид. С направената инвестиция са обособени също места за отдих, а средата вече е по-достъпна за хора с увреждания. Изградени са детски площадки, поливната система е автоматизирана, изпълнени са също водопроводна и канализационна система. За сигурността на гражданите е монтирана система за видеонаблюдение. Подменени са осветителните тела, които са и енергоефективни.

 

 

Дейностите са изпълнени по проект с финансиране от Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020. Стойността на реконструкцията на историческото ядро на Приморския парк е близо 5,6 млн. лв. При реализацията на останалите компоненти на проекта до средата на 2019 г. в града ще бъдат инвестирани близо 30,5 млн. лв. 

 

 

 

 

 

 

Строителните дейности по улица „Крайезерна” в Бургас се финансират също по линия на ОПРР на обща стойност 18 252 600 лв. На улицата се изграждат две нови платна към вече съществуващите две, както и две кръгови кръстовища откъм пътен възел „Запад“. Реконструкцията включва още две кръгови кръстовища при надлез „Владимир Павлов“, нова дъждовна канализация и подновяване на съществуващия водопровод.

 

 

Ул. „Крайезерна“ ще свързва пътен възел „Запад“ и бул. „Тодор Александров“. Целта е транзитният поток от автомобили за Южното Черноморие, идващ от София, при влизане в Бургас да се отклони през пътен възел „Запад“ и да влезе към периферната „Крайезерна“. Оттам да продължи по републиканския път 1- 9 към пътен възел „Юг“. Това ще сложи край на летните задръствания, тъй като улицата ще изведе автомобилния поток за Южното Черноморие извън централната градска част.

 

 

Обявена е процедура за изграждане на зелена система от дървета срещу снегонавявания между Бургас и Карнобат, която отсечка бургазлии наричат „лятната магистрала”. Предвижда се в участък от 400 м да бъдат засадени 4-метрови вечнозелени кипариси, които да образуват плътен пояс в сервитутната зона. Ако мярката е успешна, че ще се приложи на всички опасни от снегонавявания участъци от републиканската пътна мрежа.

 

"Надявам се тази седмица да падне обжалването, което от година бави ремонта на пътя Бургас - Слънчев бряг. За няколко месеца изпълняваме проектите, но с години се бавим заради обжалвания. Осигурени са средства, готов е и проект, следващата година по това време четирилентовият път може да бъде готов", каза при откриването на Приморски парк премиерът Бойко Борисов.

 

 
още от Новини

още от Страната

още от Избрано