СПРАВОЧНИЦИ И КАТАЛОЗИ

Съсловни организации

Области и общини

Каталог

НОРМАТИВНА УРЕДБА

Държавен вестник

Български закони

Обществени поръчки

Търгове

Документи и становища

ПОЛЕЗНО ЗА ВСИЧКИ

Финансиране

Семинари и дискусии

Студентска информация

Полезни връзки

А Н К Е Т А
Необходима ли е промяна в подхода по отношение на регионалната политика?

 Да
 Не
 Не мога да преценя


BGtop
Откриха първата "зелена" индустриална сграда в страната ни
 Facebook

Откриха първата "зелена" индустриална сграда в страната ни18.10.2013 / 12:03 - citybuild.bg

Това е новият склад за готова продукция в Пивоварна Загорка, сертифициран по метода за оценяване на екологичните показатели на сгради – BREEAM.

 

 

Старозагорската пивоварна е и първата сред всички пивоварни на HEINEKEN в цял свят, която притежава такъв „зелен" склад. По време на церемонията представители на BREEAM връчиха на ръководството официалния сертификат, който покрива най-високото ниво - BREEAM  2009: Europe Commercial - Industrial, Excellent.

 

 

 

Съоръжението е снабдено с компютърно базирана система - BMS, която контролира и управлява осветлението, вентилацията, противопожарната и другите системи на сградата при минимална енергийна консумация, като в същото време осигурява оптимални условия на работа. При изграждането на склада са приложени редица иновативни „зелени" решения:

 

o   изолация на стените чрез термопанели с дебелина 15 см;

o   изолация на пода, нетипична за конвенционални помещения от такъв тип;

o   бързи врати с термоизолация и скорост на движение от 2 м/с;

o   топлинни завеси, които заедно с бързите врати предотвратяват охлаждането и затоплянето на обема на склада в различните сезони;

o   нощно охлаждане чрез специални капандури на покрива, които BMS отваря автоматично, за да може по естествен начин топлият въздух да напусне сградата и да се замести от по-тежкия студен въздух отвън;

o   прозорци със специална форма, насочени на север, за да не прониква пряка слънчева светлина върху продукцията.

 

Компютърно базираната система (BMS) контролира и разхода на енергия в офисните помещения чрез:

 

o   соларни панели за топла вода, разположени на покрива на сградата;

o   датчици на прозорците, които при отваряне спират климатизацията;

o   индивидуален стаен контрол на температурата в диапазон от +/- 3 градуса спрямо зададеното ниво от 22 градуса.

 

За максимално използване на естествена дневна светлина, „зеленият" склад е конструиран така, че вътрешните помещения без прозорци се осветяват чрез иновативната система "Solar Tube", която „пренася" дневната светлина до тези помещения. Източниците на изкуствена светлина в помещенията на склада са базирани на LED технология.

 

Освен всички тези иновации, в склада е интегрирана система за събиране и оползотворяване на дъждовна вода, която се използва в сервизните помещения в офисите и за хигиенизиране на складовата част. Около складовите помещения са засадени „зелени стени" от растение вид „птиче грозде" за улавяне на прах.

 

 

 

Николай Младенов, изпълнителен директор на компанията, коментира по време на събитието: „С решението си да построим нашия зелен склад, ние следваме дългосрочната си цел да правим устойчив бизнес в унисон и с грижа към околната среда. Този склад се случва в година, в която получихме признание от МОСВ за зеления си принос като бизнес с наградата „Зелена България". Горд съм, че със зеления склад потвърждаваме дългосрочния си ангажимент към развитието на пивоварната индустрия в България и показваме, че сме нова новатори не само с марките си, но и с проекти в производството и дистрибуцията на пивото."

 

 

Изграждането на складовата база започна в края на 2011 и приключи година по-късно, след което започна процесът по сертифициране. Площта на новия зелен склад за готова продукция е близо 3 000 кв.м., а стойността на инвестицията възлиза на над 2 милиона лева.

 

Вчера на официалната церемония по откриването присъстваха управляващият директор за Централна Европа на HEINEKEN Димитър Алексиев, представители на министерството на околната среда и водите, областния управител на Стара Загора Живка Аладжова, посланика на Кралство Нидерландия и високопоставени лица от местната власт.

 

 

Николай Младенов, Живка Аладжова и Димитър Алексиев прерязаха символично лентата на новия склад за готова продукция на територията на пивоварната.

 

 

 
още от Новини

още от Страната

още от Любопитно