СПРАВОЧНИЦИ И КАТАЛОЗИ

Съсловни организации

Области и общини

Каталог

НОРМАТИВНА УРЕДБА

Държавен вестник

Български закони

Обществени поръчки

Търгове

Документи и становища

ПОЛЕЗНО ЗА ВСИЧКИ

Финансиране

Семинари и дискусии

Студентска информация

Полезни връзки

А Н К Е Т А
Необходима ли е промяна в подхода по отношение на регионалната политика?

 Да
 Не
 Не мога да преценя


BGtop
Откриха разширението на газопреносната мрежа по трасето на „Балкански поток“
 Facebook

Откриха разширението на газопреносната мрежа по трасето на „Балкански поток“21.10.2019 / 15:21 - CityBuild.bg

То е в участъка от българо-турската граница до компресорна станция „Странджа“.

 

„България ще бъде с две газови магистрали, българската икономика ще има възможност да си купи най-евтиния газ, а нашите съседи също ще могат да си доставят газ по тези газопроводи". Това заяви министър-председателят Бойко Борисов по време на откриването на разширението на газопреносната мрежа по трасето на „Балкански поток" в участъка от българо-турската граница до компресорна станция „Странджа".

 

 

Трасето включва газоизмервателна станция  „Странджа" и 11 км новоизграден преносен газопровод. „Това е и една политическа магистрала. Там, където има големи икономически интереси, където има газопроводи, няма война и затова още по-усилено строим", добави премиерът Борисов. Министър-председателят подчерта още, че компресорните станции са подменени, за да бъдат реверсивни, така че да може и в двете посоки да се пренася газ. „Немски филтри, американски компресори, руски газ и български строители", обобщи премиерът Бойко Борисов.

 

 

Проектът за разширението на газопреносната инфраструктура - „Балкански поток", е приоритет на българското правителство. С неговата реализацията се цели повишаване сигурността на доставките на природен газ от различни източници, засилване на конкуренцията и прозрачността на пазара с природен газ, което от своя страна да окаже позитивен ефект за потребителите на природен газ.

 

Изпълнител на договора за проектиране, изграждане и въвеждане в експлоатация на газоизмервателната станция "Странджа" след проведената обществена поръчка е ДЗЗД „ГБС - Трансгаз", договорът е сключен на 12.04.2018 г. на обща стойност до 27.7 млн. лв., без ДДС. Проектирането, доставката и изграждането на преносния газопровод от българо-турската граница до газо-измервателна станция „Странджа" е на обща стойност 47.9 лв., без ДДС. „Булгартрансгаз" ЕАД реализира тези обекти със собствени средства.

 

Министърът на енергетиката Теменужка Петкова и официалните гости инспектираха напредъка на строителните дейности на разширението на газопреносната мрежа по трасето на "Балкански поток" в участъка от българо-турската граница до българо-сръбска граница. Трасето на преносния газопровод ще премине през землищата на 11 области - Варна, Шумен, Разград, Търговище, Русе, Велико Търново, Ловеч, Плевен, Враца, Монтана и Видин. Очаква се в срок до 250 календарни дни да бъде изграден участък с дължина от около 308 км от компресорна станция "Полски Сеновец", намираща се в землището на община Полски Тръмбеш, до българо-сръбската граница. През април "Булгартрансгаз" ЕАД определи за изпълнител на обществената поръчка участника Обединение "Консорциум Аркад", с когото сключи договор на 18.09.2019 г. Общата стойност на подписания договор при срок за изпълнение на дейностите до 615 календарни дни е в размер до 1.1 млрд. евро без ДДС. До момента изкопаната траншея е близо 5 км, а тръбите, които са в готовност за полагане, са над 6 км. Почистената полоса на строителната площадка е 17 км.

 

 
още от Новини

още от Страната