СПРАВОЧНИЦИ И КАТАЛОЗИ

Съсловни организации

Области и общини

Каталог

НОРМАТИВНА УРЕДБА

Държавен вестник

Български закони

Обществени поръчки

Търгове

Документи и становища

ПОЛЕЗНО ЗА ВСИЧКИ

Финансиране

Семинари и дискусии

Студентска информация

Полезни връзки

А Н К Е Т А
Необходима ли е промяна в подхода по отношение на регионалната политика?

 Да
 Не
 Не мога да преценя


BGtop
Откриха завода за отпадъци край с. Яна в район „Кремиковци”
 Facebook

Откриха завода за отпадъци край с. Яна в район „Кремиковци”14.09.2015 / 14:30 - citybuild.bg

Той е оборудван с немска, австрийска и италианска техника и е най-големият и напреднал проект за преработка на отпадъци в Европа след завода в Берн (Швейцария).

 

Заводът е проектиран, изграден и ще функционира в съответствие на най-строгите европейски изисквания, държавни стандарти и законодателство в областта на опазване на околната среда. Със заработването си той ще намали депонирането с общо 52%, 57% от отпадъците ще бъдат рециклирани и ще се произвежда 180 тона RDF гориво, което ще се използва за производство на топлинна енергия. Това ще намали консумацията на природен газ с до 11% средно на година, което пък ще се отрази благоприятно на потребителите. Около 410 000 тона отпадъци ще преминават през този завод за една година, което представлява около 1,300 тона боклуци на ден.  

 

 

"На днешния ден искам да бъдем по-отговорни и никога повече да не допускаме заради личните амбиции на партии да се подлага на риск общественото здраве. След години умишлено възпрепятстване и създаване на напрежение сред жителите на Столична община, заводът за механично-биологично третиране на отпадъци край с. Яна е вече факт", каза премиерът. На откриването присъстваха още кметът на Столична община Йорданка Фандъкова, заместник-председателят на ЕК и комисар по бюджет и човешки ресурси Кристалина Георгиева, ръководителят на ГД „Околна среда“ на ЕК Джордж Кремлис, вицепрезидентът на Европейската инвестиционна банка Ласло Бараняй, министри и евродепутати.

 

 

Проектът се осъществява с финансовата подкрепа на Оперативна програма „Околна среда 2007-2013 г.” и заем от Европейска инвестиционна банка. Бенефициент по проекта е Столична община, като общата стойност на проекта е 345 997 368,34 лв., от които безвъзмездната финансова помощ е в размер на 291 537 381,06 лв.

 

 

Редактор: Ема Димитрова

 

 
още от Новини

още от София

още от Избрано