СПРАВОЧНИЦИ И КАТАЛОЗИ

Съсловни организации

Области и общини

Каталог

НОРМАТИВНА УРЕДБА

Държавен вестник

Български закони

Обществени поръчки

Търгове

Документи и становища

ПОЛЕЗНО ЗА ВСИЧКИ

Финансиране

Семинари и дискусии

Студентска информация

Полезни връзки

А Н К Е Т А
Необходима ли е промяна в подхода по отношение на регионалната политика?

 Да
 Не
 Не мога да преценя


BGtop
Открива се изложба, посветена на българския архитектурен модернизъм
 Facebook

Открива се изложба, посветена на българския архитектурен модернизъм09.05.2017 / 12:26 - citybuild.bg

Тя показва 30 от най-представителните сгради от периода.

 

Изложбата "Българският архитектурен модернизъм от 20-те, 30-те и 40-те години на ХХ век" представя 30 от най-представителните сгради от периода. Сред тях има апартаментни сгради, фамилни къщи, индустриална и религиозна архитектура, обществени сгради, както и допълнителна достъпна информация за архитектурата и историята от периода.

 

Изложбата ще бъде открита от 17.30 часа днес в КЦ "Морско казино". Тя е продукт на няколкогодишни изследвания на знаковите сгради, за които са проучени литература, архиви, преса от периода и други материали. Проведени са и теренни проучвания чрез срещи с наследници на първите собственици на зданията. Целта на изложбата е да запознае широката публика с богатото и разнообразно архитектурно наследство, което България все още пази. Желанието на авторите е да покажат, че голяма част от нашите градове са застроени от талантливи български архитекти в периода между двете световни войни. И те са творили на изключително високо ниво.

 

 

Изложбата е и своеобразно представяне извън интернет на фейсбук страницата "Български архитектурен модернизъм"която от няколко години съществува с цел да популяризира архитектурното наследство от Модернизма. Основни автори са Васил Макаринов (създател на страницата, историк на изкуството, музеен работник в "Национален политехнически музей") и Теодор Караколев (журналист, изследовател, история на изкуството, студент в "Нов български университет"). По визуалната идентичност и материалите са работили също художничката Дея Вълчева и архитектът Любомир Пейчев, а с научна редакция са се включили изтъкнатите историци на архитектурата и изкуството д-р арх. Любинка Стоилова и доц. д-р Ружа Маринска, консултации по превода на английски прави известната преводачка и любител на архитектурата Мариана Мелнишка.

 

След откриването на изложбата в Бургас, авторите ще разкажат за проучванията си и целите на работата на групата "Български архитектурен модернизъм". В 18.10 ще бъде проведена и архитектурна обиколка сред някои от интересните бургаски сгради, построени в този период и стилистиката на модеринизма.

 

Изложбата се финансира от Централния фонд за стратегическо развитие към Нов български университет.

 

 
още от Новини

още от АРТ