СПРАВОЧНИЦИ И КАТАЛОЗИ

Съсловни организации

Области и общини

Каталог

НОРМАТИВНА УРЕДБА

Държавен вестник

Български закони

Обществени поръчки

Търгове

Документи и становища

ПОЛЕЗНО ЗА ВСИЧКИ

Финансиране

Семинари и дискусии

Студентска информация

Полезни връзки

А Н К Е Т А
Необходима ли е промяна в подхода по отношение на регионалната политика?

 Да
 Не
 Не мога да преценя


BGtop
Отлага се демонтирането на тютюневия склад на Сточна гара в Пловдив
 Facebook

Отлага се демонтирането на тютюневия склад на Сточна гара в Пловдив07.01.2021 / 13:36 - CityBuild.bg

Очаква се в рамките на 2 месеца НИНКН да се произнесе за статута на сградата.

 

Община Пловдив затваря едната лента на северното платно на бул. „Христо Ботев", в непосредствена близост до опасната сграда на бившия тютюнев склад на Сточна гара. Това заяви кметът Здравко Димитров, след като във вторник проведе среща със заместник-министъра на културата Амелия Гешева, собствениците на имота, юристи и експерти по опазването на недвижимото културно наследство от Министерство на културата.  До спешната мярка се стига, след като на два пъти бе спирана процедурата по безопасно премахване на склада. Вторият път е отпреди няколко дни, когато арх. Петкана Бакалова (бивш зам.-председател на УС на Камарата на архитектите) е подала искане към Министерството на културата и НИНКН за обявяване на статут на сградата - дали е паметник на културата или не е. Припомняме, че сградата не е обявена за паметник на културата, но се намира в охранителна зона по реда на Закона за културното наследство. 

 

 

„В момента се разглежда процедурата за определяне на статута и докато тя не приключи, не могат да се предприемат никакви действия от страна на институциите, с изключение на обезопасяване на сградата и зоната около нея, с оглед защита на гражданите", посочи заместник-министър Амелия Гешева. Тя допълни, че по закон в рамките на 6 месеца НИНКН трябва да вземе решение, но с оглед на големия обем на вече събрани документи специалистите ще се произнесат в рамките на 2 месеца.

 

Гешева подчерта, че в ход е и друга процедура, при която трябва да се финализира работата на комисията по чл.72-73 от ЗКН за уточняване на състоянието на сградата.  „Сградата не може да се укрепи, може единствено да се огради", посочи един от собствениците Пламен Моравенов, като допълни, че разполага с експертизи отпреди 10 години, а съдебно решение постановява, че складът трябва да бъде премахнат.  Той заяви още, че сградата е опасна както за преминаващите пешеходци, шофьори на автомобили, но и за самонастанилите се вътре клошари, и допълни, че към момента няма проект за нова сграда. 

 

По думите на заместник-министър Амелия Гешева приключва процесът по определяне на границите и режимите на „тютюневия град" и цялата зона, включително и на прилежащите охранителни зони. Очакванията са най-късно в началото на следващия месец документите от Община Пловдив да бъдат внесени в Министерство на културата.  Тя съобщи още, че в момента се изготвят документите за прехвърляне за собствеността на Епископската базилика на Филипопол от държавата на община Пловдив, като вече е ясно, че общо 20 специалисти ще работят вътре.

 

 
още от Новини

още от Страната

още от Избрано