СПРАВОЧНИЦИ И КАТАЛОЗИ

Съсловни организации

Области и общини

Каталог

НОРМАТИВНА УРЕДБА

Държавен вестник

Български закони

Обществени поръчки

Търгове

Документи и становища

ПОЛЕЗНО ЗА ВСИЧКИ

Финансиране

Семинари и дискусии

Студентска информация

Полезни връзки

А Н К Е Т А
Необходима ли е промяна в подхода по отношение на регионалната политика?

 Да
 Не
 Не мога да преценя


BGtop
Отличиха победителите в Годишните награди „Арх Инова 2018”
 Facebook

Отличиха победителите в Годишните награди „Арх Инова 2018”19.10.2018 / 11:16 - CityBuild.bg

Темата на петото издание на конкурса беше „Индустриални сгради”.

 

Водещ на церемонията на 17 октомври в Sofia Event Center беше Ива Дойчинова

 

В Годишните архитектурни награди „Арх Инова 2018" участваха 28 проекта в три категории. Журито номинира 11 от най-добрите. Те бяха показани в изложба във фоайето на София Ивент Център.

 

 

Пожелавам с общи усилия архитекти и бизнес да си бъдем полезни, а към организаторите отправям покана изложбата с номинираните проекти да гостува както в Централния дом на архитекта в София, така и във Варна, Бургас и Пловдив, за да популяризираме усилията на всички вас", каза при откриването на церемонията по награждаването арх. Георги Бакалов, председател на Съюза на архитектите в България - партньор на конкурса.

 

 

За своите пет години наградите „АРХ ИНОВА" показаха, че са едно свежо и полезно събитие за нашата общност. За архитектите е важно да има елемент на състезание и такива форуми, където да споделят своите идеи с колеги, с хора от бранша и с фирмите, които ги изпълняват, така че следващите проекти да са още по-добри", каза арх. Борислав Игнатов, председател на Камарата на архитектите в България - също партньори на Годишните архитектурни награди „Арх Инова 2018".

 

 

 

Журито на годишните награди беше с председател проф. д-р арх. Бойко Кадинов и членове: арх. Мария Стоянова, арх. Бисер Хантов, арх. Мартин Христов, арх. Борис Борисов,  арх. Петя Танъмова, арх. Илко Николов, арх. Иво Пантелеев и арх. Николай Давидков.

 

 

Преди всичко отправям топли думи към самите участници. Независимо от на пръв поглед една непривлекателна тема - „Индустриални сгради", те са успели да отидат отвъд обичайната поръчка. Поздравявам и тези членове на екипи, чиито имена не присъстват в официалното представяне на проектите, но са помогнали те да бъдат доведени до успешен край", каза председателят на журито проф. д-р арх. Бойко Кадинов. „Благодаря на организаторите от „АРХ ИНОВА", както и на спонсорите на наградите, които помагат на обществото ни да разбере колко важни са архитектите, защото благодарение на тях може да вървим в една по-усмихната среда", каза проф. Кадинов.

 

 

14 проекта бяха подадени в категория "ПРОИЗВОДСТВЕНИ СГРАДИ". Победител стана Производствена сграда „Витанеа"-Пловдив с проектант Архитектурно студио „Абстракта" и „Екогео 92" - арх. Милена Крачанова и арх. Елица Деянова.

 

 

Този проект има изключително сантиментална стойност за мен. Той започна преди 15 години, когато баща ми - проф. Христо Крачанов, основа семейна фирма за производство на функционални и здравословни храни. Основно предизвикателство в проектирането на фабрика за „Витанеа" беше да се достигнат високите стандарти за иновативност, здравословност и екологичност, на които залага компанията. Направихме екологична и биоклиматична стратегия, съобразни със спецификата на терена, инфраструктурата и природните ресурси, като проектните решения целяха да намалят влиянието на инвестиционното намерение върху околната среда. За новата фабрика беше извършен енергиен одит, който показа, че икономиятa, която ще бъде реализирана, определена на база произведена продукция и изразходвана елекроенергия, ще бъде над 40%", каза арх. Милена Крачанова /на снимката долу в средата/.

 

„В конкурса са отличени едни наистина качествени проекти", каза при връчването на наградата Йоанна Петрова, експерт дизайнерска програма в Идеал Стандарт Видима - златен спонсор на конкурса /на снимката вдясно/.

 

 

Втора награда в категория „Производствени сгради" спечели Цех за производство на хартиени торби и опаковки „МАГМА ПАК"-Перник. Проектант е Архитектурно бюро „Ваника": арх. Красимир Джеджев, арх. Диляна Андрова, арх. Ваня Мянкова и дизайнерът Филип Попов.

 

 

Свидетел съм на израстването на „АРХ ИНОВА" от самото начало - и като жури, и като участник. Благодаря ви, че оценихте нашия проект, с който се справихме независимо от многото хартия и противопожарни изисквания - благодарение на целия екип на „Ваника" и на дизайнера Филип Попов, с когото работим отдавна. Благодаря на всички колеги, които се опитваме да правим красиви промишлените сгради. А напоследък това ни се случва все по-често, което значи, че България върви на добре", каза арх. Ваня Мянкова от Архитектурно бюро „Ваника".

 

„При преглед на проектите ми прави впечатление, че се влага доста естетика - поне в представителната част. Радва ни и че се използва все повече стъкло, което ни прави и пряко съпричастни, каза при връчването на наградата инж. Тодор Димитров - технически консултант „Проекти" в Алукьонигщал - сребърен спонсор на конкурса.

 

 

Трета награда в категорията отиде при Завод за лазерни машини „Неона". Проектант е „Вени Студио Архитекти" ЕООД: арх. Венета Русева, арх. Невена Гашарова и инж. Кремена Костова.

 

 

Сърдечни благодарности на целия ни екип, с който доведохме задачата до край, към нашия изпълнител, който прояви стоически усилия да започне и завърши строежа, и най-вече на инвеститора Росен Русев, който ни се довери да облечем мечтите му в реалност", каза при приемането на отличието арх. Венета Русева от „Вени Студио Архитекти".

 

 

„Смятам, че в конкурса има много хубави проекти и интересна конкуренция", каза при връчването на наградата Спиридон Катоподис, търговски директор на ЕТЕМ - сребърен спонсор на конкурса.

 

 

Категорията „СКЛАДОВЕ И ЛОГИСТИЧНИ ПАРКОВЕ" събра 10 проекта. Първа награда не беше присъдена. На второ място бяха отличени Логистичен комплекс с офиси, административни звена и складове и Складова база с офиси и административни звена - и двата обекта са търговска база за промишлени стоки в село Труд, община Марица, област Пловдив. Проектант е "Ер Те Консулт" ООД, арх. Радко Тодоров.

 

 

Благодаря на организаторите на конкурса за невероятния дух, който създават. Надявам се да има все повече претенденти за награди, които да покажат, че в България се правят качествени дизайнерски проекти, защото най-трудното нещо за един производствен обект е да се отдели част от неголемия му бюджет за един по-добър дизайн. Благодаря на журито, което показа професионализъм в оценяването на проекти и реализации и обективно казва „да" или „не" за определени проекти. Благодаря и на екипите, които неуморно стоят до мен. Очаквайте още такива проекти, които скоро ще ви покажем", каза арх. Радко Тодоров от "Ер Те Консулт".

 

„Като един от производителите на панели за индустриални сгради се стремим да създадем качествен продукт, който да отговори на стойностната архитектура, която създавате, каза при връчването на наградата инж. Роза Коюмджийска, експерт маркетинг и продуктово развитие в Технопанел - сребърен спонсор на конкурса.

 


Трета награда в категорията „Складове и логистични паркове" беше връчена на Логистичен парк „Кредо Г4"-Бургас. Проектант е арх. Иван Атанасов.

 

 

Посвещавам наградата на двама души, които са причина аз да стана архитект, но тази година напуснаха този свят. Единият е баща ми, който не е архитект, но стоеше изцяло зад мен. Другият е проф. Стефан Попов, който ме оформи като архитект. Благодаря и на брат ми, който ми помогна много за проекта за Логистичен парк „Кредо Г4", каза арх. Иван Атанасов /на снимката долу вляво/.

 

 

„Проектантите на промишлени сгради са изправени пред предизвикателството да балансират между чисто техническите изисквания и условията на труд, и да създадат една естетична и здравословна среда. Това е основа, за да може тази среда да създаде и здрава фирмена култура, което е базата за успеха на едно предприятие. „Винербергер" може да е полезен и като доставчик на решения за стени и покриви, и като фирма, която оперира с над 190 фабрики за период от почти 200 години история", каза при връчването на наградата инж. Петър Петров, мениджър продукти и продажби на Винербергер ЕООД - сребърен спонсор на конкурса.

 

 

В категория „ВИНАРНИ" журито разгледа 4 проекта, но не присъди награда. Организаторите на конкурса обаче връчиха за първи път специален приз за проект, който им е направил впечатление. Това е и номинираната от журито Биовинарна „Орбелус" с проектант Архитектурно бюро „Сдружени архитекти" - арх. Красимира Попова.

 

 

Впечатлени сме от оригиналната идея на архитектите, прекрасното вписване на сградата в околната среда, както и от шеговито-атрактивната сполучлива идея за Биовинарна „Орбелус", каза организаторът на конкурса и издател на списания „Още за къщата" и The Building  Дияна Кинова.

 

 

Благодаря, че сме отново заедно, видяхме много добри проекти, лъха оптимизъм и виждаме, че в България могат да се случват хубави неща", каза и организаторът на конкурса и издател на Портал за архитектура и строителство CityBuild.bg Петър Колчев.

 

 

Наградата е много ценна за нас", каза арх. Красимира Попова.

 

 

„През годините виждаме, че нещата в България се променят положително, правят се все по-хубави сгради. Нека продължим да творим, да реализираме проекти с гордост, за да покажем и на следващите инвеститори, че в България знаем как да правим нещата", каза при връчването на наградата Борис Главчовски, управител на Хьорман ЕООД - сребърен спонсор на конкурса.

 

 

Номинирани в категорията „Производствени сгради" бяха още:

 

Хлебозавод "Симид", гр. София  

Проектант: арх. Румен Първанов, ПАМ Консулт

 

 

Сервиз за ремонт на двигатели, складове и административно-битова част, гр. Карлово 

Проектант: арх. Владимир Срадков, "Архитектурно студио ФИ" ООД

 

 

В категорията „Складове и логистични паркове" бяха номинирани още:

 

Логистично-индустриален парк "РОДОПИ", гр. Пловдив  

Проектант: "ЕР ТЕ Консулт" ООД, арх. Радко Тодоров

 

 

Логистична база "LEROY MERLIN", Москва, Русия
Проектант: ILDG - Консорциум, включващ Stephen George & Partners-UK и Stephen George International - Bulgaria

 

 

Административна сграда и складова база, район "Надежда", гр. София

Проектант: „Амфион" ЕООД, арх. Борислав Богданов

 

 

Годишните награди АРХ ИНОВА са некомерсиален архитектурен  конкурс, чиято цел е да поощрява и популяризира качествената архитектура и стойностните проекти на архитектите на базата на четири основни критерия: иновативност на архитектурни решения и приложени технологии, устойчивост на архитектурата и хармонично вписване на сградите в околната среда, функционалност на сградите и не на последно място - естетика.

 

 

 

Организатори на АРХ ИНОВА са специализираните медии в областта на архитектурата, строителството и интериорния дизайн: ka6tata.com, Citybuild.bg, Citybuildhome.bg и The-Building.eu.

 

 

Сайт на конкурса - www.archinova.bg

 

 
още от Новини

още от Избрано

още от АРТ