СПРАВОЧНИЦИ И КАТАЛОЗИ

Съсловни организации

Области и общини

Каталог

НОРМАТИВНА УРЕДБА

Държавен вестник

Български закони

Обществени поръчки

Търгове

Документи и становища

ПОЛЕЗНО ЗА ВСИЧКИ

Финансиране

Семинари и дискусии

Студентска информация

Полезни връзки

А Н К Е Т А
Необходима ли е промяна в подхода по отношение на регионалната политика?

 Да
 Не
 Не мога да преценя


BGtop
Отличиха три проекта в първото българско издание на Brick Awards 2016
 Facebook

Отличиха три проекта в първото българско издание на Brick Awards 201625.06.2015 / 15:40 - citybuild.bg

Церемонията по награждаването на българските номинации за международното издание на архитектурния конкурс на Wienerberger се проведе вчера вечерта.

 

Конкурсът Wienerberger Brick Awards има за цел да отличава най-добрите постижения на съвременната архитектура с атрактивно приложение на керамиката. На събитието беше обявена селекцията от архитектурни проекти от България, които продължават надпреварата сред архитекти от цял свят. Водеща на церемонията беше актрисата Диляна Попова, а наградите връчиха членовете на журито: председател арх. Ангел Захариев, управител на „А и А архитекти" ООД, инж. Петър Петров -  мениджър продукти и продажби на Винербергер, и Ренета Николова - главен редактор на в-к Строител.

 

Изборът не беше лесен" - с това могат да се обобщят впечатленията от журирането, които споделиха арх. Захариев и Ренета Николова. Арх. Захариев подчерта, че отговорността е особено голяма, защото избраните продължават напред в международния конкурс. „Сигурен съм, че ще представят достойно българската архитектура", допълни той.

 

На церемонията присъстваха водещи български архитекти, както и ръководството на Винербергер в лицето на търговския директор инж. Цанко Миланов. „За нас е радващо, че към конкурса тази година имаше толкова засилен интерес от професионалните среди, както и че видяхме проекти от практически всички краища на страната", изтъкна той.

 

 

Конкурсът Wienerberger Brick Award е създаден от компанията Винербергер през 2004 г. и това е 7-мото му издание. Чрез престижното събитие се изтъкват естетичността и функционалността, които фасадните тухли, керамичните блокове и керемиди допринасят към съвременната архитектура. Над 300 архитекти се състезават на всеки две години за награден фонд в размер на 27 000 евро. Жури от експерти и журналисти извършва независим подбор на всеки един етап на селекциите.

 

Тази година над 30 реализирани проекта участват в българската селекция на конкурса. Три от тях бяха отличени с почетни статуетки. Това са проектите на арх. Кунчо Цилков за неговия проект „Нискоенергийна къща в полите на Стара планина", арх. Пламен Братков и арх. Росица Браткова за проекта „Жилищна сграда "Любата" в София", и арх. Емил Дечев и арх. Владислав Дечев за проекта „Животновъдна ферма за отглеждане на еднокопитни животни - коне, с. Рибен". 

 

Арх. Кунчо Цилков с грамота за проекта „Нискоенергийна къща в полите на Стара планина"

 

Снимка: арх. Кунчо Цилков, Нискоенергийна къща в полите на Стара планина 

 

За нас това е една приятна изненада", сподели арх. Пламен Братков след получаването на наградата. Керамиката е може би най-старият строителен материал. Това е материалът, който е най-ръчно правен, най-близък до човека", допълни той.

 

Снимка: Аедес Студио, Жилищна сграда Любата в гр. София 

 

Снимка: арх. Емил Дечев и арх. Владислав Дечев, „Животновъдна ферма за отглеждане на еднокопитни животни - коне, с. Рибен"  

 

Главният редактор на в-к "Строител" Ренета Николова, арх. Кунчо Цилков, търговският директор на "Винербергер" инж. Цанко Миланов /с грамотата на арх. Емил Дечев и арх. Владилав Дечев, които не присъстваха на церемонията/, арх. Пламен Братков и председателят на журито арх. Ангел Захариев. 

 

Всички номинации бяха изложени в зала Триадица на Гранд Хотел София и станаха достояние на широката аудитория.

 

 

 

Важно условие за участие в конкурса е преобладаващата част от вложените строителни материали да е от керамика. Отличителното в този конкурс е липсата на условие вложените керамични материали да бъдат продукт на Винербергер. Това го прави един от малкото некомерсиални конкурси, имащи за задача да покажат неизменната роля на керамиката в архитектурата и свободата на нейното приложение във всички архитектурни стилове и видове сгради. Няма ограничения и за вида на строителните работи (ново строителство, пристрояване, реставрация, интересни реконструкции на керамични сгради, специални решения), нито за вида участващи сгради (еднофамилни, многофамилни жилищни сгради, индустриални и обществени сгради, селскостопански обекти и много други. Участващите тази година проекти са реализирани в годините 2013-та и 2014-та.

 

Сред тазгодишните участници от България разнообразието е много голямо: участват както еднофамилни къщи, многофамилни жилищни сгради, курортни селища и жилищни комплекси, нискоенергийни къщи, така и и обществени сгради, природозащитни туристически обекти, дори винарски изби и ферми за отглеждане на коне.

 

Международната церемония ще се проведе през пролетта на 2016-та година във Виена, съпровождана от луксозен алманах, представящ 50-те финалисти на конкурса от цял свят. Наградените от 2014 година може да видите тук.

 

Материали за победителите

Преглед на всички номинации

Снимки на фейсбук страницата на Винербергер - тук и тук.

 

Винербергер е най-големият международен производител на тухли, керемиди, керамични и бетонни павета и тръбни системи с, общо 204 завода в 30 страни и експортни пазари. Компанията е най-големият производител на тухли в света и номер едно на пазара на керамични керемиди в Европа. Има водещи позиции на пазара на тръбни системи в Европа и бетонни павета в Централна източна Европа. Винербергер е регистрирана на Виенската стокова борса (WIE) и има пазарна капитализация от € 1 345,1 млн. в края на 2014 г.

 

Снимки: citybuild.bg 

Редактор: Ема Димитрова

 

 
още от Новини

още от Избрано

още от АРТ