СПРАВОЧНИЦИ И КАТАЛОЗИ

Съсловни организации

Области и общини

Каталог

НОРМАТИВНА УРЕДБА

Държавен вестник

Български закони

Обществени поръчки

Търгове

Документи и становища

ПОЛЕЗНО ЗА ВСИЧКИ

Финансиране

Семинари и дискусии

Студентска информация

Полезни връзки

А Н К Е Т А
Необходима ли е промяна в подхода по отношение на регионалната политика?

 Да
 Не
 Не мога да преценя


BGtop
Отложиха одобрението на следващия етап на комплекса Grand Kanyon
 Facebook

Отложиха одобрението на следващия етап на комплекса Grand Kanyon14.06.2019 / 10:29 - CityBuild.bg

Комисията по транспорт поиска повече яснота за удължаване на бул. "Копенхаген". Garanti Koza предлага кръстовище.

 

Столичният общински съвет (СОС) отложи вчера одобрението на следващия етап на комплекса Grand Kanyon. Промените в плана за регулация на "Младост 3", които са стъпка за разрешаването му, отпаднаха от дневния ред на заседанието. Причината е, че общинската комисия по транспорт поиска повече яснота за бъдещия бул. "Копенхаген", на който се разчита да улесни трафика в района. Тя е една от трите комисии, през които мина проектът в сряда – наред с водещата комисия по архитектура и комисията по икономика и собственост, съобщи "Капитал".

 

Grand Kanyon е мащабен проект с инвеститор турската компания Garanti Koza, който предвижда изграждането на 245 хил. кв. м разгъната застроена площ на бул. "Александър Малинов" в "Младост 3". Първият етап на строителството предвижда парк, вторият - хотел, две жилищни високи сгради, търговски център. Те получиха строително разрешение през 2017 г. и трябваше да са готови през миналата година. Все още обаче са на видима фаза изкоп.

 

Снимка: Капитал

 

Сега инвеститорът придвижва нов етап - сграда със смесено предназначение, която включва 10-етажна жилищна част и 18-етажен хотел, с приземна търговска част. Надземната разгъната площ е 33.5 хил. кв. м. От Garanti Koza приеха да намалят допълнително максималната височина на сградата до 75 м.

 

 

Главният архитект на София Здравко Здравков вижда решение на проблема с трафика в строителството на бъдещия бул. "Копенхаген". Той е продължение на бул "Андрей Ляпчев", след метростанцията в "Младост 3" в посока транспортния възел на бул. "Цариградско шосе". Работата по "Копенхаген" обаче вероятно ще отнеме време, тъй като за трасето му са необходими 67 дка земя, от които 38 дка са частни, а 10 дка са с неустановена собственост. От комисията по транспорт и туризъм са поискали от главния архитект на София и от кмета на район "Младост" допълнителен анализ за статута на имотите и приблизителна оценка за необходимия бюджет за изкупуването им. Именно това е причината за отлагането на разглеждането в Столичния общински съвет.

 

 

Комисията по архитектура, през която проектът мина първо, реши да пусне исканите промени в плана за регулация, но под условие. Предвижда се във визата за проектиране изрично да бъде написано, че разрешение за строеж ще се издаде едва след като бъде изградена прилежаща инфраструктура. От Garanti Koza беше поискано да изгради кръстовище в района, необходимо, за да се улесни движението. Става дума за кръстовището между ул. "Бъднина", бул. "Андрей Ляпчев" и бул. "Сахаров". Фирмата вече е изкупила около 4 хил. кв. м частни терени в района на проекта, които са дарили на общината. Поели са и ангажимент да изградят улица.

 

Припомняме, че предстои реализацията на още един проект на компанията - мащабният комплекс Sofia Square. Инвеститорът GARANTİ KOZA се отказа от предишната идея и възложи проектирането на "А и А Архитекти".

 


 

 
още от Новини

още от София