СПРАВОЧНИЦИ И КАТАЛОЗИ

Съсловни организации

Области и общини

Каталог

НОРМАТИВНА УРЕДБА

Държавен вестник

Български закони

Обществени поръчки

Търгове

Документи и становища

ПОЛЕЗНО ЗА ВСИЧКИ

Финансиране

Семинари и дискусии

Студентска информация

Полезни връзки

А Н К Е Т А
Необходима ли е промяна в подхода по отношение на регионалната политика?

 Да
 Не
 Не мога да преценя


BGtop
ВАС отмени окончателно промените в Плана за управление на НП "Пирин"
 Facebook

ВАС отмени окончателно промените в Плана за управление на НП "Пирин"16.01.2019 / 15:04 - CityBuild.bg

Те бяха причина за протести в страната и чужбина месеци наред.

 

Върховният административен съд отмени окончателно промените в Плана за управление на Национален парк "Пирин". Ключовият мотив касае чл. 21, т. 1 от Закона за защитените територии (ЗЗТ): "В националните паркове се забраняват строителството, освен на туристически заслони и хижи, водохващания за питейни нужди, пречиствателни съоръжения, сгради и съоръжения за нуждите на управлението на парка и обслужването на посетителите, подземните комуникации, ремонт на съществуващите сгради, пътища, спортни и други съоръжения". ВАС е категоричен, че на съответната защитена територия може да има само ремонт, но не и изграждане на нови спортни съоръжения. А измененията на плана на Пирин са такива, че попадат в обхвата на ЗЗТ и затова трябва да има екологична оценка на плана, каквато няма, както и оценка за съвместимост.

 

Промяната на предназначението на големи площи от парк "Пирин" и включването им в зоната за туризъм и зоната на сградите и съоръженията означава прекратяване възможността тези площи да бъдат използвани пълноценно за опазване на биоразнообразието, посочват съдиите. Според тях точно това е причината и да има екооценка на промените. Освен това, не са спазени и изискванията на Директива 2001/42 на ЕС за екологичните оценки. През 2003 година е публикувана и Директива 2003/35/ЕС, която въвежда правила за участието на обществеността при подготовката на някои планове и програми, имащи отношение към околната среда, казват съдиите.

 

Министърът на околната среда и водите Нено Димов ще се съобрази с днешното решение. От приемане на промените в Плана досега не са процедирани никакви последващи устройствени планове или инвестиционни предложения, произтичащи от решение 821/29.12.2017 г. на Министерския съвет, казват от МОСВ.

 

 
още от Новини

още от Страната

още от Избрано