СПРАВОЧНИЦИ И КАТАЛОЗИ

Съсловни организации

Области и общини

Каталог

НОРМАТИВНА УРЕДБА

Държавен вестник

Български закони

Обществени поръчки

Търгове

Документи и становища

ПОЛЕЗНО ЗА ВСИЧКИ

Финансиране

Семинари и дискусии

Студентска информация

Полезни връзки

А Н К Е Т А
Необходима ли е промяна в подхода по отношение на регионалната политика?

 Да
 Не
 Не мога да преценя


BGtop
Отново недоволства за паметника "1300 години"
 Facebook

Отново недоволства за паметника "1300 години"21.08.2014 / 12:25 - citybuild.bg

Авторът ще съди общината, ако паметникът бъде разрушен, от КАБ са недоволни, че не са официално представени в журито за конкурса, а петиция иска възстановяване на Мемориала на I и VI Пехотен полк.

 

Заместник-кметът Тодор Чобанов определи като "емоционална" реакцията на проф. Старчев да съди Столична община, ако бъде разрушен паметникът „1300 години България“. В интервю за ploshtadslaveikov.com Чобанов казва, че паметникът вече е разрушен, а днешната структура е много далече от авторовия замисъл. Освен това случаят е особен, тъй като паметникът е строен по реда на наредба от 1978 г. за финансиране, проектиране, изграждане и опазване произведенията на художествения синтез на архитектурата с изобразителните изкуства. В нея тези структури се третират като сгради, постройки, и са строени по строителните правила. Т.е. монументът „1300 години България“ е основно постройка, произведение на архитектурата.

 

Тодор Чобанов цитира Закона за авторското право, чл. 15, който гласи: „Авторът няма право да се противопостави на желанието на собственика на произведението на архитектурата да го разруши, преустрои, надстрои или пристрои, ако това се извършва в съответствие с действащите разпоредби“. Т.е. проф. Старчев няма право да се противопостави, ако съгласно действащите разпоредби се избере друго решение за зоната. Собственик в този случай са гражданите на София, представлявани от техния легитимно избран общински съвет, казва той.

 

На въпрос не е ли редно проф. Старчев да участва в дискусиите около неговия паметник, Чобанов отговаря, че доста преди да се проведе настоящия конкурс, е било предложено на проф. Старчев като автор да даде свое предложение за преосмисляне на монумента, но той е направил предложение, което твърде малко се различавало от оригиналния вид. И след като авторовата концепция за обновяване очевидно не се е възприела от гражданите, е обявен конкурс за идеи на други творци. Освен това спечелилият конкурса колектив ще е длъжен да покани Старчев като консултант.

 

Според Чобанов има и друга сериозна причина хората да не искат монумента, тъй като на това място се е намирал паметникът на софийските Първи и Шести пехотен полк. Подписка за възстановяването му до  кмета на Столична община и до Направление „Архитектура и градоустройство“ изпратиха граждани. 

 

Междувременно от КАБ заявиха, че избраните в техническата комисия и в журито за конкурса за нова визия на паметника "1300 години Българи" не са официални и оторизирани представители на Камарата на архитектите.

 

 

 
още от Новини

още от София

още от Избрано