СПРАВОЧНИЦИ И КАТАЛОЗИ

Съсловни организации

Области и общини

Каталог

НОРМАТИВНА УРЕДБА

Държавен вестник

Български закони

Обществени поръчки

Търгове

Документи и становища

ПОЛЕЗНО ЗА ВСИЧКИ

Финансиране

Семинари и дискусии

Студентска информация

Полезни връзки

А Н К Е Т А
Необходима ли е промяна в подхода по отношение на регионалната политика?

 Да
 Не
 Не мога да преценя


BGtop
Отново обмислят ул. "Иван Шишман" в София да стане пешеходна
 Facebook

Отново обмислят ул. "Иван Шишман" в София да стане пешеходна15.05.2020 / 15:53 - CityBuild.bg

Според заместник-кмета по транспорт обаче първо трябва да се направи анализ заедно с движението по околните улици.

 

Днес главният архитект на София Здравко Здравков, заместник-кметът по транспорт Кристиян Кръстев, независимият общински съветник Борис Бонев ("Спаси София") и кметът на район "Средец" Трайчо Трайков представиха предвидената трасформация по ул. „Съборна", която ще стане почти пешеходна. В тази връзка стана дума и за ул. "Цар Шишман", чийто потенциал да бъде само за пешеходци е доказан не покрай инициативата „София диша", но и заради това, че е едно от любимите места на софиянци с много магазини и заведения.

 

Жители са споделили с районния кмет Трайчо Трайков, че са съгласни улицата да стане изцяло пешеходна. Идеята се подкрепяла и от бизнеса. Обмисля се първоначално това да стане през уикендите или във вечерните часове от петък до неделя, да се разреши паркиране само за живущите в района и други.

 

 

Идеята се подкрепя от независимия общински съветник Борис Бонев, според който пространството за хората е много малко. Анализ за улицата е направен от „Спаси София". Според заместник-кмета по транспорт Кристиян Кръстев обаче първо трябва да се направи анализ заедно с движението по околните улици, преди промяна на организацията на движение по ул. "Цар Иван Шишман" да бъде гласувана в Столичния общински съвет.

 

Проектантите (А.Д.А.) на Зона 2 от централната градска част, в която се намира „Шишман", са на мнение, че цялостното преустановяване на движение на коли не е рационално и затова техният проект предвиждаше превръщането на улицата в споделено пространство. Припомняме, че обновяването й остава за догодина. "Досегашният проект предвиждаше бетонна плоча по улицата и това ще създаде трудности при отстраняване на каквито и да е аварии. Затова сме поискали от проектанта да промени проекта", заяви в края на април кметът на София Йорданка Фандъкова.

 

 

Главният архитект на София Здравко Здравков обяви, че освен за пешеходни зони, се работи и по изграждане на велоалеи по ул. "Пушкин" от бул. "Цар Борис III" до кръговото в "Бояна", по бул. "Дондуков" до "Хаджи Димитър" и по булевардите "Патриарх Евтимий" и "Скобелев".

 

Ема Димитрова

 

 
още от Новини

още от София