СПРАВОЧНИЦИ И КАТАЛОЗИ

Съсловни организации

Области и общини

Каталог

НОРМАТИВНА УРЕДБА

Държавен вестник

Български закони

Обществени поръчки

Търгове

Документи и становища

ПОЛЕЗНО ЗА ВСИЧКИ

Финансиране

Семинари и дискусии

Студентска информация

Полезни връзки

А Н К Е Т А
Необходима ли е промяна в подхода по отношение на регионалната политика?

 Да
 Не
 Не мога да преценя


BGtop
Отново удължиха срока за участие в конкурса за площад „Света Неделя”
 Facebook

Отново удължиха срока за участие в конкурса за площад „Света Неделя”14.03.2013 / 16:32 - citybuild.bg

Това стана след като известният архитект Даниел Либескинд се съгласи да журира конкурса. Новият срок е 7 май.

 

„Легендарно име като Даниел Либескинд ще привлече за участие в конкурса и светила в архитектурата от други страни. Ще стане истинска битка на идеи как да преобразим „Света Неделя" така, че да го превърнем в площад от световна величина", казва главният архитект на столицата Петър Диков за „Преса". 

 

„Привлече го уникалната ни история и богатата култура на града. Призна, че вижда в София огромен потенциал да се превърне в един от най-значимите европейски градове. Запознах го много подробно и с историческия факт, че България е единствената страна в Европа, която е успяла да спаси всичките си евреи от нацисткия геноцид. Това го впечатли дълбоко, още повече че той е полски евреин и приема нещата лично. Каза, че това, което страната ни е направила преди 70 години, е със световна значимост и трябва да бъде много повече популяризирано", казва още Диков. 

 

Той се надява в журито да влезе и прочут италиански архитект, с когото вече е разговарял, но не казва името му преди да получи окончателното му съгласие. 

 

Офертите за участие в конкурса ще бъдат разгледани от 15 до 20 май и към 21 май ще се знае кой е победителят.  

 

Вторият участък от булевард „Витоша" трябва да е готов на 11 май. На обекта вече работи фирма „Трейс", която ще преобрази булеварда до „Солунска" със зелени участъци, кашпи, настилки, ретро осветление, фонтан и чешма. „Сега изпълнението е под наш контрол и с наши средства. Ще бъдем безкомпромисни. Целта ни е „Витошка" да стане елегантната и красива дневна на София", казва още арх. Диков.

 

Ремонтът на последната отсечка - от „Солунска" до „Алабин", ще започне през октомври с идеята да свърши до Нова година. А ремонтът на канализацията „Софийска вода" ще извърши през април и май. 

 

До края на март ще бъдат обявени и конкурсите за реконструкцията на важни градски пространства като „Граф Игнатиев", площадите „Славейков" и „Александър Първи", Градската градина, ул. „Шести септември". Осигурени са 2,5 млн. лв. само за изготвянето на проектите. „С най-добрите от тях ще кандидатстваме другата година за европейско финансиране. След две години центърът на София ще е неузнаваем", убеден е главният архитект на столицата. 

 

 
още от Новини

още от София