СПРАВОЧНИЦИ И КАТАЛОЗИ

Съсловни организации

Области и общини

Каталог

НОРМАТИВНА УРЕДБА

Държавен вестник

Български закони

Обществени поръчки

Търгове

Документи и становища

ПОЛЕЗНО ЗА ВСИЧКИ

Финансиране

Семинари и дискусии

Студентска информация

Полезни връзки

А Н К Е Т А
Необходима ли е промяна в подхода по отношение на регионалната политика?

 Да
 Не
 Не мога да преценя


BGtop
Отопление от метрото
 Facebook

Отопление от метрото23.03.2020 / 11:29 - CityBuild.bg

В Лондон откриха уникален енергиен център, който освен че отоплява сгради и осигурява гореща вода, има и интересна визия.

 

 

Bunhill 2 претендира да бъде първата такава мрежа за отопление в света. Енергийният център по проект на Cullinan Studio на мястото на бивша станция на метрото отоплява и осигурява гореща вода за стотици домове и няколко обществени сгради в района Ислингтън.

 

 

Като източник на енергия се използва топлината от метрото, като голям вентилатор извлича горещия въздух от тунелите и го използва за нагряване на водата, която се изпомпва към сгради в квартала чрез нова 1,5 км мрежа от подземни тръби и постъпва в близките сгради. Такъв метод помага да се намалят въглеродните емисии и да се намалят разходите за битови услуги за местните жители. В допълнение вентилаторът може и да помогне за охлаждането на тунелите през летните месеци.

 

 

Основата на павилиона е с глазирани тухли - така, че да е устойчива на графити и повреди, и е оживена от произведения на изкуството от Тоби Патерсън от алуминиеви панели. Те представляват блокови мотиви, които кореспондират със съседния King Square Estate. По фасадата на станцията Bunhill 2 са използвани и перфорирани метални панели, като отворите спомагат за вентилацията, а цялостната конструкция е лесна за демонтиране.

 

 

 

 

Керемиденият цвят на съоръжението е намек за керамичните плочки със същия оттенък, използвани за лондонското метро, както и за медните баки на завода за производство на джин, който по-рано се е намирал недалече от Bunhill 2.

 

 

Ученици от основно училище се възползват от новата технология:

 

 

 
още от Новини

още от EuroBuild

още от Любопитно

още от АРТ