СПРАВОЧНИЦИ И КАТАЛОЗИ

Съсловни организации

Области и общини

Каталог

НОРМАТИВНА УРЕДБА

Държавен вестник

Български закони

Обществени поръчки

Търгове

Документи и становища

ПОЛЕЗНО ЗА ВСИЧКИ

Финансиране

Семинари и дискусии

Студентска информация

Полезни връзки

А Н К Е Т А
Необходима ли е промяна в подхода по отношение на регионалната политика?

 Да
 Не
 Не мога да преценя


BGtop
Отоплението с термопомпи преминава от екзотично в масов вид отопление
 Facebook

Отоплението с термопомпи преминава от екзотично в масов вид отопление09.03.2017 / 17:11 - citybuild.bg

То се прилага и за по-големи обекти, като офис сгради, жилищни кооперации, болници и детски градини.

 

За развитието на гeотермалния пазар в България разказа председателят на Българска термопомпена асоциация Васил Кольковски по време на 13-та конференция за енергийна ефективност и възобновяема енергия в Интер Експо Център с организатор Виа Експо.

 

 

Първият опит за използване на термопомпа у нас е в края на 80-те години, в правителствената резиденция „Перла" до Приморско. През 2002 г. е началото на системното прилагане на термопомпи за моновалентно отопление в софийските квартали Борово, Требич, Симеоново и Панчарево, а през 2003 г. България става член на Европейската термопомпена асоциация.

 

В периода 2003 до 2005 година се монтират около 50 термопомпи, произведени в България и задвижвани от хладилни компресори на американска фирма. От 2005 до 2010 година  се появяват още 4-5 фирми, произвеждащи термопомпи в България. Цените на българските са съизмерими с цената на газови котли и пелетни горелки. На пазара излизат и няколко фирми, вносителки на европейски и азиатски (главно китайски) термопомпи.

 

Според Васил Кольковски в периода 2010-2017 година отоплението с термопомпи преминава от екзотично в масов вид отопление, което се прилага и за по-големи обекти, като офис сгради, жилищни кооперации, болници и детски градини.

 

 

ВИДОВЕ ТЕРМОПОМПИ - ПРЕДИМСТВА И НЕДОСТАТЪЦИ

 

Термопомпи с източник на топлина въздух

Най-масовите термопомпи (реверсивни климатици). Видове: въздух-вода и въздух-въздух.

 

Предимства: сравнително лесен монтаж; възможност за охлаждане; висока степен на сигурност - липсва горене.

 

Недостатъци: значителна загуба на топлинен капацитет при температури под 0о; загуби от процеса на обезскрежаване на външното тяло; сезонен коефициент на трансформация (ток/топлина) - 1:2 до 1:2,5; трудно и неефективно отопление при температури под -10 о; при евтините варианти - невъзможност за работа при ниски tо; финансово, като сезонен разход на средства - съизмеримо с природния газ и пелетите.

 

Земносвързани термопомпи

По-малко познат вид. Източник на топлинна енергия - земята. Видове - два основни.

 

Отворени системи вода-вода, които използват постоянната и сравнително висока температура на подземната вода от 12 до 16о (за България). Това са системите с най-висока ефективност СОР от 1:4 до 1:6,5.

 

Затворена система - положени в земята тръби, хоризонтално или вертикално, през които циркулира антифризен разтвор или директно хладилен агент - фреон.

 

Предимства: не са зависими от наличието на подземна вода; първоначалната им инвестиция е по-висока; имат малко по-нисък СОР - 1:3 до 1:4,5; висока ефективност, независеща от tо на външния въздух.

 

Термопомпи с моновалентно отопление

 

Предимства: не е необходимо догряване с конвенционални източници на топлина; охлаждане с два пъти по-ниски разходи за ток в сравнение с климатиците и чилърите, поради значително по-ниската температура на кондензация.

 

Термопомпи, използващи топлината на термална /минерална вода

 

Предимства: постигат много висока степен на ефективност - СОР до 1 към 8, при малък дебит на термалната вода; подходящи са и за доподгряване на хладка термална вода. Обекти в Огняново, Вършец, Момин проход, Чифлика.

 

Термопомпи, използващи отпадъчната топлина при мощните трансформатори в енергоснабдителните подстанции на ЕСО

 

Предимство е, че използват топлината на трансформаторното масло, която иначе се отвежда към околния въздух, а офис сградите се отопляват с ток, газ, въглища и други конвенционални и скъпи начини.

 

Термопомпи, използващи вода от ВИК - за отопление на прилежащите офис сгради

 

Това е по-специфичен случай и изисква термопомпи, даващи възможност за работа с вода под 6 градуса и с топлообменници, устойчиви на замръзване.

 

 

Добри и лоши практики при използване на термопомпите в България

 

При термопомпите с въздух се наблюдава известно неотчитане на влиянието на температурата на външния въздух върху топлинната мощност, както и температурата на отоплителната вода върху разхода на електричество. Потребителят на въздушна машина трябва да бъде добре информиран каква топлинна мощност ще се получи при различните температурни режими.

 

Земносвързаните термопомпи дават постоянна топлинна мощност, но трябва строго да се изпълняват изискванията за адекватно свързване към земята. За термопомпите вода-вода      е необходимо първо да има доказан дебит подземна вода и чак тогава да се избира нужната машина. Използването на по-мощни от необходимото потопяеми помпи води до преразход на електрическа енергия и подземна вода - често срещан случай в практиката.

 

При термопомпи с пластинчати топлообменници трябва да се взимат строги мерки за филтриране на водата. Често използваните в този случай междинни топлообменници намаляват ефективността на машините. Затова са за предпочитане коаксиалните топлообменници откъм земната част на термопомпата. Най-удобен, надежден и ефективен е устойчивият на замръзване топлообменник.

 

При затворените системи важно е правилното свързване към земята. Много често срещан случай е закопаването на големи дължини тръби на малка площ и монтирането на несъобразени по мощност термопомпи. Използването на антифризи с голям вискозитет, като пропиленгликол, също намалява топлинната мощност.

 

 
още от Новини

още от Баш майстор