СПРАВОЧНИЦИ И КАТАЛОЗИ

Съсловни организации

Области и общини

Каталог

НОРМАТИВНА УРЕДБА

Държавен вестник

Български закони

Обществени поръчки

Търгове

Документи и становища

ПОЛЕЗНО ЗА ВСИЧКИ

Финансиране

Семинари и дискусии

Студентска информация

Полезни връзки

А Н К Е Т А
Необходима ли е промяна в подхода по отношение на регионалната политика?

 Да
 Не
 Не мога да преценя


BGtop
Отпускат финансиране за проучване и консервация на крепостта Ряховец
 Facebook

Отпускат финансиране за проучване и консервация на крепостта Ряховец04.08.2020 / 15:28 - CityBuild.bg

За целта са осигурени 18 174 лв. от Министерство на културата.

 

Археологическите проучвания на крепостта Ряховец ще продължат и през 2020 г. Това съобщи директорът на Исторически музей – Горна Оряховица Мая Иванова.

 

 

Първите археологически проучвания са проведени в периода 1985–1991 г. От 2015 г. обектът получава статут с категория „национално значение“, като след 25 годишно прекъсване с финансови средства, осигурени от община Горна Оряховица, са подновени археологическите разкопки от екип с ръководител Илиян Петракиев (РИМ – В. Търново), зам.-ръководители Мая Иванова и Златина Петракиева (ИМ – Г. Оряховица) и научен консултант проф. д-р Хитко Вачев (РИМ – В. Търново).

 

 

През изминалите пет археологически сезона са открити структури и детски скелет от III–II хил. пр. Хр., трите порти, част от крепостната стена с външна правоъгълна кула, улица, подови нива на жилища, огнища, пещ и скелети от ХII–ХIII в. През 2019 г. започва проучване в южното подградие на крепостта, където са разкрити частично: сграда, със сложен план и дълбоко фундирани основи, изградена и преустроена вероятно през ХIII век и две ями – една от тракийския период на обитаване на крепостта през ІІ–І в. пр. Хр. и втора от ХI век.

 

Предвижда се в средата на септември да започнат археологическите проучвания, като продължи разкриването на северната крепостна стена и допроучването на сградата и ямите в южното подградие. Предвижда се още да продължи и работата с ученици, част от Археологическата школа, ако е възможно, предвид извънредната епидемична обстановка.

 

Реализирането на проекта е съобразено с дългосрочната програма за разкриване на максимална част от архитектурата на крепостта – фортификационни съоръжения, жилища и сгради от средновековния период, които да бъдат част от проект за консервация, реставрация и социализация на средновековната крепост.

 

 
още от Новини

още от Страната