СПРАВОЧНИЦИ И КАТАЛОЗИ

Съсловни организации

Области и общини

Каталог

НОРМАТИВНА УРЕДБА

Държавен вестник

Български закони

Обществени поръчки

Търгове

Документи и становища

ПОЛЕЗНО ЗА ВСИЧКИ

Финансиране

Семинари и дискусии

Студентска информация

Полезни връзки

А Н К Е Т А
Необходима ли е промяна в подхода по отношение на регионалната политика?

 Да
 Не
 Не мога да преценя


BGtop
Отпускат нови 14 млн. лв. за пограничния регион между България и Македония
 Facebook

Отпускат нови 14 млн. лв. за пограничния регион между България и Македония18.01.2019 / 10:30 - CityBuild.bg

Това стана ясно на шестия комитет за наблюдение на програмата за трансгранично сътрудничество в Берово.

 

Средствата се отпускат от Министерството на регионалното развитие и благоустройството по Програмата за трансгранично сътрудничество ИНТЕРРЕГ - ИПП България  - Македония. Комитетът одобри финансирането на 17 проекта в областта на развитието на туризма, опазването на околната среда и подобряване на конкурентоспособността, чиято реализацията ще допринесе най-много за изпълнение на индикаторите на програмата и ще има траен ефект върху трансграничния регион. Те бяха определени като най-добрите между подадените 162 предложения в рамките на втората покана. За първи път за улесняване на кандидатите и ускоряване на процеса на оценка кандидатстването по програмата се осъществи изцяло по електронен път.

 

Сред одобрените проекти за развитие на туризма са: „Културен мост през вековете" на  Народно читалище „Георги Тодоров" и Център за развитие на източен планов регион - Македония на стойност от малко над 800 хил. лв. Вторият проект е „Опазване на духовните светилища в Струмица и Кюстендил" на стойност близо 1 млн. лв. Близо 200 хил. лв. получават по проект за развитие на културния туризъм Търговско-промишлената палата в Кюстендил и Фондация за малки и средни предприятия в Куманово. Одобрен бе и проектът „Младите хора - новите промоутъри  на културата в трансграничния регион  на туристическо сдружение „Струмица" и Сдружение „Бизнес информационен и културен център" - Сандански. Близо 220 хил.лв. се отпускат за проекта „Младежите от България и Македония заедно с туризъм за по-добро здраве" на Фондация профилактика за здраве и Център за развитие на Североизточния планов регион в Македония. С близо 1 млн. лв. ще се финансира проект на общините Дупница и Куманово - „Обща история на културен мост отвъд границите". Над 1,1 млн. лв. получава и община Гоце Делчев за съвместен проект с  Центъра за развитие на Източния планов район и др. Бяха одобрени и проекти по оста за конкурентоспособност.

 

Целият бюджет на програмата в периода до 2020 г. е над 37 млн. лв., които се влагат за засилване на трансграничното сътрудничество между хората и институциите в региона, за съвместно решаване на общите проблеми и оползотворяване на неизползвания потенциал по три оси, като достига до население от над 1 млн. души в двете държави.

 

В рамките на Първата покана за набиране на проектни предложения по програмата, в периода 2015-2016 г., бяха одобрени 48 проекта за почти 20 млн.лв. В периода 2007 - 2013 г. в граничния регион бяха инвестирани близо 40 млн.лв., с които се финансираха 100 проекта.

 

Единно бе мнението на участниците в комитета за успеха на програмата и необходимостта от увеличението на бюджета й в следващия програмен период. Кметове на общини и областни управители подчертаха, че благодарение на осигуреното финансиране са успели да реализират редица инфраструктурни проекти, свързани с модернизация и ремонт на детски градини, паркове, обезопасяване на речни корита. Създадени са редица туристически продукти, които са довели до осезаем растеж на посетителите, което е създало поминък и ръст на икономиката в регионите.

 

 
още от Новини

още от Страната