СПРАВОЧНИЦИ И КАТАЛОЗИ

Съсловни организации

Области и общини

Каталог

НОРМАТИВНА УРЕДБА

Държавен вестник

Български закони

Обществени поръчки

Търгове

Документи и становища

ПОЛЕЗНО ЗА ВСИЧКИ

Финансиране

Семинари и дискусии

Студентска информация

Полезни връзки

А Н К Е Т А
Необходима ли е промяна в подхода по отношение на регионалната политика?

 Да
 Не
 Не мога да преценя


BGtop
Ден на отворените врати в раннонеолитното селище Слатина в София
 Facebook

Ден на отворените врати в раннонеолитното селище Слатина в София18.10.2019 / 14:49 - CityBuild.bg

Утре от 10:00 до 15:00 ч. археолози ще разкажат за живота в Софийското поле отпреди 8 000 години.

 

Екипът на Националния археологически институт с музей на Българската академия на науките под ръководството на чл.-кор. Васил Николов, проучващ раннонеолитното селище Слатина – София, ще покаже най-новите находки от разкопките. Финансирането им през последните години се осъществява по Програма „Култура” на Столична община.

 

След дълго прекъсване, през 2013 г. са подновени археологическите разкопки на раннонеолитно селище Слатина. Това става възможно благодарение на финансирането от Столична община чрез проект на Народно читалище "Джон Атанасов" (София) по програма "Култура". Археологическите находки се съхраняват в РИМ - София.

 

Селището се намира на незаливна тераса на левия бряг на Слатинска река. Площта му е била 80 дка, но голямата част от културния пласт е унищожена в резултат на строителни дейности. Запазената част от селището е около 8 дка, като археологически проучвания са извършвани на площ около 1,3 дка.

 

Ня мястото са разкрити неопожарявани и опожарявани къщи, други постройки, пещи, зърнохранилища, кремъчни инструменти, каменна брадва, миниатюрна нефритена тесла, костено оръдие, два големи керамични диска, мраморна женска фигура с големи размери, съдове и др.

 

Столична община е заявила намерение за изграждане на археологически парк на неолитното селище в кв. "Слатина" заедно с детски обучителен център.

 

 
още от Новини

още от Любопитно