СПРАВОЧНИЦИ И КАТАЛОЗИ

Съсловни организации

Области и общини

Каталог

НОРМАТИВНА УРЕДБА

Държавен вестник

Български закони

Обществени поръчки

Търгове

Документи и становища

ПОЛЕЗНО ЗА ВСИЧКИ

Финансиране

Семинари и дискусии

Студентска информация

Полезни връзки

А Н К Е Т А
Необходима ли е промяна в подхода по отношение на регионалната политика?

 Да
 Не
 Не мога да преценя


BGtop
Отвори новата библиотека и Център за съвременно изкуство в Бургас
 Facebook

Отвори новата библиотека и Център за съвременно изкуство в Бургас01.04.2021 / 15:20 - CityBuild.bg

Сградата е със стъклен корпус от север, на който са изрисувани стотици думи, свързани с образованието, културата, книгите и човешкия ум.

 

 

Най-голямата обществена библиотека в Югоизточна България, която до момента беше разпокъсана в различни сгради, заема четири етажа в Центъра за съвременно изкуство и библиотека, разположен на мястото на бившата Немска болница в Бургас. Центърът има амбицията да бъде едно различно арт пространство за излагане на изящно, приложно, декоративно изкуство, мода, интериорен, екстериорен и промишлен дизайн, развитие на творчески индустрии.

 

 

В двора на центъра е изградена и съвременна детска площадка за деца от 3 до 12 години с места за отдих и отмора. 

 

 

Новата библиотека „П.К. Яворов" от днес очаква своите малки и големи посетители, след като със заповед на министъра на здравеопазването се разреши работата на културните институции от 1 април. Рецепцията се намира точно до живата цветна стена във фоайето на сградата откъм основния вход от улица „Св. св. Кирил и Методий" (приземният етаж се води първи, а този, който е на основното ниво до входовете - 2 етаж). 

 

 

 

Вътрешните пространства на библиотеката са истинска съкровищница за ценителите на книгите и модерните технологии. Зад всяка врата ви очакват приятни изненади. Интериорът е модерен и функционален, в жизнерадостни нюанси и осигуряващ отлична експонация на книгите.

 

 

Детският отдел се намира на втория етаж, където е и Рецепцията. Там се съхраняват и предоставят на малките читатели над 86 хиляди тома книги. Заради приятния и пъстър интериор залата прилича на приказен кът.

 

 

Благодарение на новите технологии, Детският отдел е място не само за четене, но и за игри. Там е и Z space стената. Тя предлага три нива на възприятия на представеното съдържание чрез холограмни изображения, добавена реалност и други. Z space стената ще бъде ползвана от студентите от Медицинския факултет, които ще могат да правят виртуално операции и други интервенции. Тя разполага и с пълната общообразователна програма на МОН - уроци по всички предмети от 1 до 12 клас, като видео уроците са в 3D  формат. Софтуерът mozaBook, който също е наличен, позволява да се разшири учебният инструментариум с разнообразни илюстрации, анимации и други възможности за презентации.  

 

 

В детския отдел е разположен и интерактивният магичен под Funtronic. Чрез него децата ще трупат знания, докато се забавляват. Той също има огромни функционалности, които позволяват да се спортува, да се играе футбол например, да се пукат балони със скачане или да се участва във викторина на български и английски език на различна тематика и със състезателен характер. Има и приложения за деца със СОП. 

 

 

Също на 2 етаж се намират просторно кафене и магазин. Докато приключи процедурата по отдаването на магазина, той ще се използва за зала за представяне на книги на бургаски издателства. 

 

 

На 3 етаж е „Заемната за възрастни", където се съхраняват над 200 хиляди книги и библиотечни документи. Освен българска и световна художествена литература, читателите могат да намерят специализирани източници на информация. Те са класифицирани в различни отдели на знанието - наука, философия, психология, религия, обществени науки и др. Новото съвременно обзавеждане на залата дава възможност на читателите да се настанят удобно на мека мебел, да разгледат избраната от тях литература или да търсят нова в приятна среда с много светлина и цветя.

 

 

На третия етаж се намира и "Краеведски отдел" на Библиотеката. Той събира и съхранява литература за бургаски регион. Тук са произведенията на всички автори, които пишат за Бургас и региона, или са от града. 

 

 

На този етаж се намира още зрителната зала с голям капацитет и огромен LED екран. Тя е подходяща за провеждане на различни събития, конференции, срещи.

 

 

На четвъртия етаж е отдел "Изкуство" на Регионална библиотека "Пейо К. Яворов". Освен книги, там се съхраняват и някогашните винилови плочи, партитури от музикални произведения, скици в областта на различните изкуства, СD, графики и други по-специфични библиотечни документи.  Артистично декорирано и обзаведено по комфортен и красив начин, мястото за изкуство ще накара читателите да се почувстват удобно, за да намерят материалите, заради които са го посетили.

 

Неслучайно на този етаж се намира и Експозиционната зала - място за изложби и представяне на различни видове изкуства.  В отдел "Изкуство" се намира уникалната червена телефонна кабина, като в ретро британски филм, която символично свързва миналото и бъдещето. Всеки посетител може да влезе в нея с мобилния си телефон и да говори дискретно, без да пречи на другите читатели. 

 

 

Общообразователната читалня „Петя Дубарова" и Научната читалня "Владимир Василев" също се намират на четвъртия етаж, където всеки библиотечен ползвател ще намери не само източниците, от които има необходимост, но и спокойствието да работи и присъства по най-удобния за него начин. 

 

В Центъра за съвременно изкуство в библиотеката ще видите две интригуващи експозиции. Дотам ще се стига по по-различен маршрут. Посетителите ще влизат от входа, който е до кафенето, и ще излизат от страната на ул. "Оборище".  Двете изложби „Архиви" и „Колекция" са подредени в изложбените зали на ет.1 и ет.4 на най-новото културно пространство в Бургас. Експозицията „Архиви" ще представи съвременни форми и творчески диалог между шестима бургаски автори, които до съвършенство владеят неконвенционалните идеи в изкуството.

 

В памет на харизматичната художничка Лора Янева в залата ще се обособи специално място за творбата „Златна рибка". Изложбата е подредена на ет.4. На ет.1 е представена експозицията „Колекция" - тя включва 25 селектирани творби на преподаватели, бивши и настоящи студенти от Националната художествена академия и филиала ѝ в Бургас. В изложбената зала ще има мултимедия - филм за НХА - Филиал Бургас.

 

 

Общата стойност на проекта е близо 10 млн. лв., от които заем от Фонд за устойчиви градове в размер на 5 971 095 лв., от които 3 522 946 лв. са съфинансиране от Европейския фонд за регионално развитие по Оперативна програма „Региони в растеж" 2014-2020", предоставени чрез Фонд на фондовете.

 

 
още от Новини

още от Избрано

още от АРТ