СПРАВОЧНИЦИ И КАТАЛОЗИ

Съсловни организации

Области и общини

Каталог

НОРМАТИВНА УРЕДБА

Държавен вестник

Български закони

Обществени поръчки

Търгове

Документи и становища

ПОЛЕЗНО ЗА ВСИЧКИ

Финансиране

Семинари и дискусии

Студентска информация

Полезни връзки

А Н К Е Т А
Необходима ли е промяна в подхода по отношение на регионалната политика?

 Да
 Не
 Не мога да преценя


BGtop
Озеленяват разкопани от мината площи в Перник
 Facebook

Озеленяват разкопани от мината площи в Перник14.06.2019 / 12:21 - CityBuild.bg

Ще бъдат запълнени галериите, за да не пропадат къщите, а където е необходимо, те ще бъдат укрепени.

 

Стартира изпълнението на „Проект за отстраняване на екологични щети и технически ликвидация на нарушени терени вследствие на водените дългогодишни минни работи от рудниците „Седми септември“ и „Христо Ботев“ при „Мини – Перник“ ЕАД“. Това беше обявено на среща вчера в кабинета на кмета на Община Перник с представители на фирмата-възложител „Еко Антрацит“ ЕАД и фирмата изпълнител „Монтажи“ ЕАД, които са държавни предприятия и са под шапката на Министерството на икономиката. Подобно озеленяване на разкопани от мината площи се прави за първи път в Перник.

 

В рамките на проекта ще бъдат рекултивирани също „Максим табан” и табанът на бившата Брикетна фабрика. Общата площ на терените е 1 262.5 дка. Ликвидирането на „Максим табан” и табана на Брикетната фабрика включва изгребване на натрупания минен отпадък и транспортирането му за депониране в котлован на открит рудник, след което районът ще бъде рекултивиран. Ще бъде направено затревяване на площите и ще бъде изграден залесителен пояс с ширина от 10 метра успоредно на асфалтовия път.

 

 

В момента върви и процедура за съгласуване на друг проект за запълване на минните галерии, вследствие експлоатацията на подземните изработки за територията на кварталите „Драгановец“ , „Клепало“ и „Рудничар“. В проекта се предвижда запълване на галериите, за да не пропадат къщите, и където е необходимо, ако има конструктивни нарушение на жилищните сгради, ще бъдат укрепени. Общата стойност по първоначалните данни на проекта е около 135 млн.лева.

 

 
още от Новини

още от Страната