СПРАВОЧНИЦИ И КАТАЛОЗИ

Съсловни организации

Области и общини

Каталог

НОРМАТИВНА УРЕДБА

Държавен вестник

Български закони

Обществени поръчки

Търгове

Документи и становища

ПОЛЕЗНО ЗА ВСИЧКИ

Финансиране

Семинари и дискусии

Студентска информация

Полезни връзки

А Н К Е Т А
Необходима ли е промяна в подхода по отношение на регионалната политика?

 Да
 Не
 Не мога да преценя


BGtop
Падна част от фасадата на древната кула Малтепе край село Маноле
 Facebook

Падна част от фасадата на древната кула Малтепе край село Маноле18.02.2020 / 10:21 - CityBuild.bg

Като причина се сочат последните дъждове и компрометираната вътрешна конструкция заради иманярски изкопи.

 

Срутване на част от насипа на могилата Малтепе край пловдивското село Маноле е свлякло и част от фасадата на югоизточния ъгъл на древната и внушителна кула, каза за БТА ръководителят на археологическия екип и директор на Археологическия музей в Пловдив Костадин Кисьов. Като причина той посочи последните дъждове. Отделно, добави Кисьов, вътрешната конструкция на кулата от върха до основата е компрометирана от огромните иманярски изкопи. Археологът е категоричен, че кулата не може да падне, защото е подпряна стабилно от земните насипи, но е неустойчива, защото вътрешността й е издълбана и градежът го няма. За случилото се вече е информирано Министерството на културата, създадена е комисия, която ще реши как да се укрепи вътрешно кулата и да се възстанови фасадата й.

 

Каменната кула в основата е квадрат със страни от 8,10 м, на върха страните са по 6,60 м и тежи около 1500 тона. Плътна е и е изградена от камък. На върха си кулата е имала мраморни квадри, една част от които са открити разхвърляни около могилата. Това съоръжение се е състояло от 210 блока и според изчисленията на архитектите е тежало около 50-60 тона.

 

През новия археологически сезон работата на терен ще продължи, като археолозите ще се съсредоточат в проучвания в северната и западната част на внушителния археологически паметник.

 

 
още от Новини

още от Страната