СПРАВОЧНИЦИ И КАТАЛОЗИ

Съсловни организации

Области и общини

Каталог

НОРМАТИВНА УРЕДБА

Държавен вестник

Български закони

Обществени поръчки

Търгове

Документи и становища

ПОЛЕЗНО ЗА ВСИЧКИ

Финансиране

Семинари и дискусии

Студентска информация

Полезни връзки

А Н К Е Т А
Необходима ли е промяна в подхода по отношение на регионалната политика?

 Да
 Не
 Не мога да преценя


BGtop
Паметник на Капитан Петко войвода беше открит в Борисовата градина
 Facebook

Паметник на Капитан Петко войвода беше открит в Борисовата градина18.12.2019 / 15:29 - CityBuild.bg

Монументът е изграден от полиран гранит и изработен по проект на проф. Валентин Старчев.

 

Паметник на Капитан Петко войвода беше открит в Алеята на бележитите българи в Борисовата градина в София. Тази година се отбелязват 175 години от рождението на изтъкнатия революционер и защитник на тракийската кауза.

 

 

"Много са стожерите на българщината и на националното ни достойнство в 13-вековната ни история, но Капитан Петко войвода е един от най-значимите, пленил сърцата на поколения българи със смелост, чест и всеотдайност", каза президентът Румен Радев при откриването на паметника. "Неговият неустоим стремеж към свобода и човешко достойнство не се вместваше в национални граници и не признаваше многократното числено превъзходство на противника. И във време на робство, и в дните на свободна България, той стоеше прав и непоколебим в защита на онеправданите и потиснатите", каза президентът и прие почетния строй на Националната гвардейска част. Водосвет отслужи Белоградчишкият епископ Поликарп. Представители на Съюза на Тракийските дружества в България положиха на паметника пръст от двора на родната къща на Капитан Петко войвода и от неговия гроб.

 

 

Капитан Петко войвода има над 22 паметника в цяла България - в Кърджали, Крумовград, Ивайловград (село Плевун), Чепеларе, Варна, на Бунарджика в Пловдив, Стара Загора (в парк Тракия), Асеновград, в Морската градина в Бургас и други. За най-внушителен се смята този в Хасково, открит през 1955 година. По случай 160-годишнината от рождението на войводата на 2 декември 2004 година, на хълма Джаниколо в Рим, бе открит друг негов паметник (с автор проф. Валентин Старчев), редом с този на Джузепе Гарибалди. Монумент на бележития българин има и в Чикаго, и в Киев. На негово име е именуван и връх на остров Ливингстън.

 

 
още от Новини

още от АРТ