СПРАВОЧНИЦИ И КАТАЛОЗИ

Съсловни организации

Области и общини

Каталог

НОРМАТИВНА УРЕДБА

Държавен вестник

Български закони

Обществени поръчки

Търгове

Документи и становища

ПОЛЕЗНО ЗА ВСИЧКИ

Финансиране

Семинари и дискусии

Студентска информация

Полезни връзки

А Н К Е Т А
Необходима ли е промяна в подхода по отношение на регионалната политика?

 Да
 Не
 Не мога да преценя


BGtop
Паметникът Бузлуджа ще получи финансиране от 185 000 долара
 Facebook

Паметникът Бузлуджа ще получи финансиране от 185 000 долара22.07.2019 / 12:30 - CityBuild.bg

Безвъзмездната помощ от американската фондация „Getty“ е за изготвяне на план за неговата консервация.

 

Паметникът Бузлуджа печели международно признание и ще получи безвъзмездно финансиране от 185 000 долара от американската фондация "Гети". Със средствата ще бъде изготвен план за консервиране на монумента. Германски специалисти и местни експерти ще създадат Информационен модел на сградата - онлайн платформа, която ще включва лазерно сканиране, архивни материали и други дейности, което ще помогнат за споделяне на информация при вземането на решения за паметника. Чрез проекта екипът ще води кампания, за да покаже, че това национално наследство е шедьовър на архитектурното инженерство, интегрална част от българската история и обществено място с голям потенциал да се използва с нова функция, отбелязват от Фондацията.

 

 

Финансирането за Бузлуджа ще се използва за изготвяне на предпроектно проучване и идеен проект. За тази цел ще се създаде дигитална база данни, включително актуални чертежи. Състоянието на носещата конструкция ще бъде обследвано и ще се изчисли доколко тя може да бъде запазена и как трябва да бъде укрепена. В рамките на бизнес план ще се проучи как паметникът ще може да се самоиздържа и да носи приходи. Проектът ще завърши през септември следващата година с подробен доклад, който ще бъде обществено достъпен онлайн. Работата по проекта ще се извърши от мултидисциплинарен екип от утвърдени български и чуждестранни специалисти, в който ключова роля ще има авторът на паметника академик Георги Стоилов.

 

Паметникът е държавна собственост и се управлява от Областна администрация Стара Загора, която подкрепя партньорите по проекта: българския и немския комитет на ИКОМОС (Международен съвет за паметниците на културата и забележителните места), Университета по архитектура, строителство и геодезия (УАСГ), Техническия университет в Мюнхен и фондация "Проект Бузлуджа", която от 2015 година насам ръководи инициатива за опазването на монумента.

 

Миналата година паметникът бе признат от европейската организация Европа Ностра за един от 7-те най-застрашени обекта на културното наследство за 2018 г. в Европа. Десетки хиляди посетители пътуват до паметника всяка година, а ново проучване показва, че 94% от чуждестранните посетители биха искали да платят входна такса, ако паметникът бъде опазен.

 

 
още от Новини

още от АРТ