СПРАВОЧНИЦИ И КАТАЛОЗИ

Съсловни организации

Области и общини

Каталог

НОРМАТИВНА УРЕДБА

Държавен вестник

Български закони

Обществени поръчки

Търгове

Документи и становища

ПОЛЕЗНО ЗА ВСИЧКИ

Финансиране

Семинари и дискусии

Студентска информация

Полезни връзки

А Н К Е Т А
Необходима ли е промяна в подхода по отношение на регионалната политика?

 Да
 Не
 Не мога да преценя


BGtop
PANGOVILION - вдъхновен от природата
 Facebook

PANGOVILION - вдъхновен от природата25.09.2020 / 12:22 - CityBuild.bg

Той може да се използва като беседка в парк или изложбен павилион, като демонстрира възможностите на модерните подходи при проектиране, оформяне на документация и производство. В центъра е процесът.

 

В практиката си All 1 Studio ежедневно използва BIM софтуер, в чиято основа стои синхронизираната единна база от данни. От друга страна, за реализирането на част от своите продукти студиото ползва CNC фрези, лазерно рязане и гравиране, с чиято помощ можете бързо и лесно да произведете каквото ви хрумне, защото машините са автоматизирани и процесът елиминира (или редуцира значително) ръчния труд и трудностите и грешките, които може да възникнат. От All 1 Studio вярват, че параметричният дизайн ще е неделима част от архитектурната практика в бъдеще, и затова се развиват, като изследват взаимовръзката между инструментите за параметричен дизайн и BIM технологията. Така PANGOVILION се превръща в логичната събирателна на всичко това. BIM + Параметричен Дизайн + CNC производство.

 

Макетът на снимката е в мащаб 1:10.

 

Идеята

 

В началото идеята е била съвсем ясна - репликиране на природен мотив. В първичното формообразуване е залегнал мотивът на припокриване на люспите на шишарката и тяхното развиване по продължение на обема.

 

 

Впоследствие е направена асоциация и с едно много интересно животно - панголинът. При него отново се наблюдава подобен мотив с последователна логика на разпределение на отделните елементи (люспи), но с по-ясно изразена градация в размера.

 

 

В резултат, дизайнът на PANGOVILION е определен от отделния елемент - плочка (люспа) и носещият го елемент - ребро. Логиката на формообразуването е базирана на движението и развиването на тези два елемента в пространството. Именно чрез промяната на елементите във времето и пространството се дефинира крайният облик - на пръв поглед сложен и труден за реализация, но следващ ясни и прости правила.

 

Развиването на ребрата става по полуокръжност в план, като всяко ребро има два ъгъла, които определят конфигурацията му във височина - ЪГЪЛ α и ЪГЪЛ β. Чрез промяната в тези ъгли на всяко следващо ребро структурата се „разгъва" и се „изправя". Ако постепенно обходите PANGOVILION по периметъра му, той сякаш се движи заедно с вас.

 

 

 

Плочите от своя страна се разполагат на редове, като плочките във всеки следващ ред са с различен размер и ориентация в пространството. Движението на ребрата и събирането им в най-високата точка налага уникална ориентация и промяна в размера на всяка плочка, за да няма конфликт между отделните плочки. За осигуряването на пространствената стабилност са предвидени три хоризонтални елемента. Първият е в основата, вторият пресича ребрата при ЪГЪЛ β, а третият е в най-високата част на структурата.

 

 

 

Всички плочки са уникални. Общо 156. Ребрата са също уникални и са общо 24. Така възниква въпросът - няма ли да е прекалено сложно и скъпо да бъде реализиран подобен дизайн? Реализацията има за цел да отговори именно на този въпрос, а тя е постигната в няколко стъпки:

 

Дизайн

 

Дизайн процесът е основан на параметрична дефиниция, разработена специално за проекта с използване на софтуерни продукти Autodesk Revit и Dynamo BIM. Този подход в 3D среда улеснява изследването на формата и взимането на финално решение. Чрез Dynamo дефиницията е възможно и автоматичното задаване на правилната ориентация на всеки елемент в пространството. За ребрата това са ЪГЪЛ α, ЪГЪЛ β и позицията в план. За плочките това са параметри за ъгъл спрямо трите основни оси в пространстовто X, Y и Z, коефицент за контрол на размера и позиция върху съответното ребро, което ги носи. Резултатът е Revit модел със сложна на пръв поглед структура, но основaн на ясни правила.

 

 

 

 

Документация

 

За създаването на необходимата изходна информация за производство отново е ползван софтуерен инструмент Dynamo BIM. All 1 Studio ползва модела, резултат от предходната стъпка. С допълнително разработена Dynamo дефиниция всеки елемент е изрязан, за да се моделират всички необходими сглобки. С помощта на Dynamo е автоматизиран и процесът по създаване на изгледи за всеки елемент и поставянето му върху чертожни листове, за да се оформи необходимата документация за производство.

 

 

 

Производство

 

За производство е избран CNC лазер. При този подход липсва ръчна работа и изходната информация се подава директно по дигитален път към машината, която изрязва и гравира необходимите елементи. Гравирането е необходимо, за да се маркира всеки уникален елемент с номер, съответстващ на позицията му в структурата. Независимо от множеството уникални елементи, цената за производство не е по различна от аналогични, но еднакви елементи, защото тук е важно количеството на елементите и времето за работа на лазера. Машината не отчита сложността на елементите и тяхната уникалност.

 

 

 

 

Заключение

 

Във всички стъпки от All 1 Studio ползват единен източник на информация - Revit модел. Важно е да се отбележи, че във всяка стъпка се работи с един и същ модел, като от него се извлича съответната необходима информация. Автоматизацията във всеки етап от процеса гарантира елиминирането на грешки. Чрез такъв подход основната работа е в полето на проектанта, като целта е да се опростят максимално производството и реализацията. С този процес All 1 Studio показва как модерните технологии позволяват материализирането на нетрадиционни архитектурни идеи, без това задължително да означава висока цена, трудност при изпълнение и низ от предизвикателства.

 

 

 

Вижте материализирането на структурата:

 

 

*All 1 Studio търси спонсори, които да финансират реализирането на проекта в реален мащаб, както и място, където PANGOVILION може да бъде поставен.

 

 
още от Новини

още от Баш майстор