СПРАВОЧНИЦИ И КАТАЛОЗИ

Съсловни организации

Области и общини

Каталог

НОРМАТИВНА УРЕДБА

Държавен вестник

Български закони

Обществени поръчки

Търгове

Документи и становища

ПОЛЕЗНО ЗА ВСИЧКИ

Финансиране

Студентска информация

Семинари и дискусии

Полезни връзки

А Н К Е Т А
Необходима ли е промяна в подхода по отношение на регионалната политика?

 Да
 Не
 Не мога да преценя


BGtop
Париж е най-предпочитан за инвестиционни сделки с хотели
 Facebook

Париж е най-предпочитан за инвестиционни сделки с хотели08.03.2017 / 14:48 - citybuild.bg

В изследването на Colliers International участват 20 европейски града.

 

Париж е на челно място в класацията по атрактивност на инвестиционния климат за сделки с хотели. Френската столица заема първото място, въпреки очакванията, че инвеститори и туристи ще изгубят интерес, поради нестабилната политическа обстановка. Класирането на Париж се дължи на високия ръст на търсенето, позитивното развитие на хотелския бизнес, голямата възвръщаемост на инвестициите и дълбочината на пазара, характерни за периода 2012 - 2016 г.

 

Дирк Бакер, ръководител на отдел "Хотели", Colliers ЕМЕА, казва следното: „Инвеститорите се интересуват кои са градовете, където ще постигнат висока възвръщаемост на инвестициите, а това в нашия политически и икономически несигурен свят често е трудно да се прецени. Нашият Индекс за атрактивност на инвестициите в хотели ни дава една отлична база, на която да стъпим, когато предоставяме информация на клиентите си. Последните ни данни показват, че Париж се представя добре по отношение на нивата на възвръщаемост при изход от инвестицията и инвестиционните обеми между 2007 г. и 2016 г. Градът е бил посетен от над 15 млн. чуждестранни туристи през 2015 г., благодарение на което хотелите са имали високи нива на заетост от над 77% между 2012-2016 г."

 

 

Индексът на Colliers използва 12 метрични компонента с различна тежест, които дават възможност на всеки от двадесетте града, разглеждани в класацията, да получи максимален брой точки в размер на 400. Сред параметрите са население, БВП, брой на работещите, туристи, заетост на хотелски стаи, приход на стая, цена на земя, разходи за строителство, инвестиционни обеми, печалби при изход от инвестиции и др. Всичко това резултира в едно единствено число, което определя мястото в класацията и показва кои пазари са привлекателни за инвестиционни сделки с хотели.

 

Основни изводи от проучването:

 

- Лондон и Барселона са на второ и трето място, следвани от Амстердам и Берлин;

 

- Лондон и Париж притежават доста близки характеристики, но последният надделява поради малко по-ниските цени на строителство. Това е параметърът, по който Барселона има най-добри резултати и благодарение на който застава преди Амстердам. По всички останали критерии, двата града имат доста подобен рейтинг.

 

- Въпреки че цената на строителство показва много добър резултат в Букурещ, тя не успява да компенсира ниските нива на търсене и липсата на инвестиционен пазар за хотели. Това е причината градът да се намира на дъното на класацията.

 

- Истанбул е със сравнително слаб рейтинг - на 17-то място, въпреки мащабите на пазара, благоприятстващи търсенето и ниските разходи за строителство. Независимо от това е налице лоша заетост на хотелите, водеща след себе си незадоволителни приходи от инвестиции. Настоящият политически и икономически климат не може да се нарече благоприятен за инвестиционния пазар там.

 

- Цюрих е най-интересният за наблюдение в бъдеще град. Той се представя отлично през последните няколко години, като можем скоро да очакваме недостиг на предлагане на качествени хотели. Интересът към този вид инвестиции е висок и ако съществуващите нива на търсене се запазят, градът може да стане един от най-популярните в това отношение, въпреки мащабните разходи за строителство.

 

- Манчестър и Дъблин също имат добри позиции. В следващите години се предвижда увеличение на търсенето и в двата града, което ще доведе до ръст на атрактивността им за инвеститорите.

 

 
още от Новини

още от EuroBuild