СПРАВОЧНИЦИ И КАТАЛОЗИ

Съсловни организации

Области и общини

Каталог

НОРМАТИВНА УРЕДБА

Държавен вестник

Български закони

Обществени поръчки

Търгове

Документи и становища

ПОЛЕЗНО ЗА ВСИЧКИ

Финансиране

Семинари и дискусии

Студентска информация

Полезни връзки

А Н К Е Т А
Необходима ли е промяна в подхода по отношение на регионалната политика?

 Да
 Не
 Не мога да преценя


BGtop
Земи в парковата зона по поречието на р. Санданска Бистрица придоби общината
 Facebook

Земи в парковата зона по поречието на р. Санданска Бистрица придоби общината16.04.2019 / 13:30 - CityBuild.bg

Целта е изграждане на пешеходна връзка между „Свети Врач“ и нови кътове за отдих и разходка.

 

На 25 март Община Сандански постигна споразумение за развитие на зелените площи и паркови зони в курортния град.


Първият приоритет от следваната стратегия бе запазване на парк „Свети Врач" като паметник на градинско-парковото изкуство. В началото на 2016 година кметът издаде забрана за строителство до процедирането на ПУП и определяне на границите на парка. Стъпка, довела до дългогодишни съдебни дела със собственици на имоти с издадени в годините назад визи за проектиране. Процесите завършиха с успех за администрацията и застрояването на „Свети Врач" е преустановено.

 

Вторият приоритет от стратегията е разширяване на парка със зони за разходка и отдих на север. Крачка към постигане на тази цел бе изграждането на зоокът, който да засили интереса на жителите и гостите на Сандански към района на „Манастирчето"  и „Трети километър". Той вече се превърна в една от атракциите на Сандански и ясно личи нуждата от изграждане на пешеходна алея, която да свързва не само кв. Смилово, но и да осъществява връзка с настоящия парк.

 

Разширяването на парковите зони на север в голяма степен би било обезсмислено, ако няма директна пешеходна връзка със съществуващия парк „Свети Врач", казват от общината. Ето защо, след 3 години усилия, на 25 март бе финализирана поредната крачка към реализиране на проектните идеи. Постигнато е споразумение за замяна на имоти и Община Сандански придоби земи в парковата зона по поречието на река „Санданска Бистрица". Целта изграждането на пешеходна връзка между „Свети Врач" и новосформиращите се кътове за отдих и разходка.

 

След като вече е собственик на имотите, Община Сандански може да започне да проектира алея. Тя ще бъде с широчина между 6 и 15 метра. Началната точка ще бъде при  градския стадион, от лявата страна на реката, минавайки участъка при корекцията на речното корито. След това с наклон от около 7% ще се изкачва на нивото на околовръстен път „Северна дъга" и ще продължи траекторията си, успоредно на пътя, в посока север. По протежението на алеята ще бъдат проектирани зелени участъци с места за отдих.

 

 

Стратегията за развитие на места за отдих и разходка освен парк „Свети Врач" включва изграждането на нови зелени градски пространства. Скоро в района на бившите казарми, около новостроящата се спортна зала, ще има 5 дка нов парк и още 11 дка зелени площи. Това ще даде възможност парковата зона на гр. Сандански освен на северq да се развие и на юг, изграждайки се още кътове за рекреация и спорт и атракции за малки и големи.

 

 

 
още от Новини

още от Страната