СПРАВОЧНИЦИ И КАТАЛОЗИ

Съсловни организации

Области и общини

Каталог

НОРМАТИВНА УРЕДБА

Държавен вестник

Български закони

Обществени поръчки

Търгове

Документи и становища

ПОЛЕЗНО ЗА ВСИЧКИ

Финансиране

Семинари и дискусии

Студентска информация

Полезни връзки

А Н К Е Т А
Необходима ли е промяна в подхода по отношение на регионалната политика?

 Да
 Не
 Не мога да преценя


BGtop
Пасивните къщи не са мит, но у нас все още не са и реалност
 Facebook

Пасивните къщи не са мит, но у нас все още не са и реалност28.06.2013 / 12:55 - citybuild.bg

Повече информираност и демонстриране достъпността на нулево енергийните сгради - това са два от начините за тяхното популяризиране, стана ясно на нетуъркинг среща.

 

Събитието се проведе по повод Европейската седмица за устойчива енергия (EUSEW). От 24 юни до днес включително в Белгия и останалите страни на Европа се състоят многобройни събития във връзка с EUSEW.

 

 

Как може професионалистите да работят за повишаване осведомеността на обществото и как да подкрепят усилията за преминаване към потребление на нулева енергия при сградите? Това беше един от въпросите в дискусиите по групи по време на срещата, организирана  от Енерджи+ Интернешънъл. Възможните решения според участниците са: непрекъснат контакт между специалистите и обмяна на информация; повече реални проекти, които да покажат предимствата на енергоефективните сгради; повече събития за енергийна ефективност и засилване на информираността на обществото; насочване на вниманието към университетите, които да включат енергийната ефективност в програмите си; по-голяма информираност на хората за програмата „Енергийно обновяване на българските домове" и 75 процентното безвъзмездно финансиране по нея.

 

Представяне на нагледни изчисления и икономическа обосновка, както и изтъкване на комфорта като водещ мотив и споделянето на предишен опит бяха предложенията по другия въпрос „Как да бъдат мотивирани клиентите да избират нулево енергийните сгради?". А според участниците в срещата начините специалистите да изискват от управляващите да се предложат субсидии за собствениците на пасивните и нулевоенергийните сгради са чрез законовите промени, налагащи се от Директива 2010/31/ на ЕС, чрез работа за непрекъсната информираност на управляващите и предложения за законови промени.

 

 

Най-важната задача е да се разбере какъв е потенциалът за енергийна ефективност у нас, каза първият лектор арх. Здравко Генчев1 (изпълнителен директор на ЕнЕфект). С лекцията си за отношението на стандарта "Пасивна къща" към дефиницията за "Сграда с почти нулево потребление на енергия" за България той направи своеобразно въвеждане на участниците в темата на срещата. Арх. Генчев разказа за различните изисквания за пасивност и различните подходи, като отбеляза, че се разработва нов стандарт, който да бъде приложен за съществуващите сгради.

 

 

Арх. Генчев каза, че ако една сграда не може да постигне изискванията на стандарта "Пасивна къща" за определени киловатчаса на квадратен метър годишно, то може да се приложи и друга мярка - ако компонентите поотделно отговарят на стандарта, то се приема, че сградата е пасивна. Има и друг подход, каза лекторът - етапно обновяване, стъпка по стъпка. Според арх. Генчев основен въпрос е как да бъдат мотивирани инвеститорите да възлагат такива сгради. Той смята, че се подценява комуникацията с потенциалните клиенти, липсва и реклама.   

 

 

Темата на заместник-председателя на Камарата на архитектите в България арх. Николай Гълъбов2 "Панелни блокове с почти нулево потребление на енергия. Мит или реалност" със сигурност вълнува поне 200 000 семейства в София, защото именно това е броят на живущите в панелки. Арх. Гълъбов е в един от екипите, спечелили възлагане на обществена поръчка на Столична община за изработване на типови проекти за рехабилитация и саниране на жилищни сгради. Проектите ще бъдат предоставени безплатно на етажните собствености, които ще рехабилитират блоковете си по програмата на МРРБ „Енергийно обновяване на българските домове", по която получават 75% безвъзмездна финансова помощ от Европейския съюз. В момента проектите се разглеждат от експертни съвети и се правят количествено-стойностни сметки.

 

 

Това, което ме мотивира да участвам в тази обществена поръчка, беше, че 40% от оценката е базирана на квалификация, опит и качество, а не на оборот, каза арх. Гълъбов. Освен това основното в заданието е устойчивостта, важен е и фактът, че в журито са участвали представители на КАБ и САБ.

 

 

Типовите проекти предлагат вентилируеми двойни фасади, които могат да имат най-различна визия. Всъщност, проектите са много гъвкави в решенията и това е добре за живущите, които са с различно финансово състояние и възприятия. "Според нашия анализ средно 90% от балконите от север са усвоени, затова и ние предлагаме варианти за приобщаването им към жилището, премахвайки част от неносещия прозоречен панел", каза арх. Гълъбов.

 

 

 

 

 

 

 

Помещенията за кофи за смет, които не се използват, могат да бъдат превърнати в помещения за провеждане на събрания или в място за колички и велосипеди, като до тях ще бъде осигурен достъп за хората с увреждания. В стаи за събрания на входа след преустройство могат да се превърнат и козирките над входовете, като има варианти те да бъдат и разширени чрез изнасяне напред. Идеята в проектите е климатиците (само от едната страна на сградата) и кабелите по фасадата да бъдат скрити. Може да се поставят соларни панели - както по фасадата, така и на покрива. На покривното пространство пък може да се направят кафене или фитнес, да се сложи зеленина, а тъй като са общи части, то те могат да бъдат и продадени, като така може да се покрие 25 процентното участие на етажните собственици в обновяването.   

 

 

Панелните блокове с почти нулево потребление на енергия не са мит, но трябват възложители и стимули за тях, а това трябва да бъде осъзнато от политиците, каза арх. Гълъбов. Според него необходимо е да се финансират началните стъпки.

 

 

 

Нулево енергийните сгради се постигат с иновации, убеден е инж. Кирил Велковски3 от Института за нулево енергийни сгради (ИНЕС), създаден през януари тази година. Той разработва собствени технологии, с които ще бъде възможна рентабилна реализация на НЕС. 

 

 

 

 

Сградите имат достъп до цялата им необходима енергия само от наличните възобновяеми ресурси: слънце, вятър, геотермия и др. Ако научим сградите да използват тази енергия, те могат да се превърнат в един от най-сериозните фактори за намаляване на въглеродните емисии и икономическа устойчивост на потребителите, каза инж. Велковски. 

 

 

Ако разполагаме с рентабилни технологии и решения, при които да направим енергопотреблението на сградите близко до нулево, то след връщането на инвестицията сградите ще бъдат в съвсем друга позиция спрямо повърхостно санираните сгради. Така ще се освободят сериозни финансови ресурси за потребителите на сградите: конкурентоспособност на предприятията при промишлените сгради, по-високи бюджети за образование при детски градини и училища, по-висок стандарт на обитаване при жилищните сгради и т.н. 

 

 

 

Велковски обърна внимание на концепцията соларна архитектура и като консултант на множество проекти в България и чужбина, сред които и Софарма-Литекс Тауърс, той представи и някои от иновациите в административно-търговския комплекс. Според него чрез тях сградите имат едно коренно различна печеливша икономика.

 

 

Инж. Велковски представи и нова разработка за нулево-енергийна експериментална сграда в Божурище. Архитектоника Студио, член на ИНЕС, подписа договор с НК ИНДУСТРИАЛНИ ЗОНИ за реализация на пилотния проект с енергийно потребление изцяло от възобновяеми енергийни източници - ZEB1 - първата нулева офис сграда. В проекта ще бъдат вложени пет патентни разработки на ИНЕС.

 

 

 

 

Инж. Велковски показа и техен проект за Централна гара-София, който няма да бъде реализиран. С него сградата нямаше да има нужда от ток и парно, каза той.

 

 

Още един експерименталeн проект - Еко Библиотека в град Шипка, представи арх. Гергана Барабонкова4, основател и директор на Енерджи + Интернешънъл.

 

 

 

 

 

 

И накрая на презентациите дойде ред на "Къщата на Равноденствието" на арх. Борислав Игнатов5 - един вече познат на гилдията награден реализиран проект за пасивна сграда на северното крайбрежие. За арх. Игнатов той е сбъдната мечта, за което той разказа в интервю за citybuild.bg. 

 

 

 

Един от начините сградата да бъде едновременно пасивна и с голяма остъклена фасада, е нейното накланяне. А освен суперизолацията, топлинният резервоар, термопомпата и соларните панели, друг специфичен елемент в проекта е слънчевият календар. В "Къщата на равноденствието" има и непрекъснато свеж въздух и постоянна температура, която се следи чрез дистанционен контрол.

 

 

 

 

1Арх. Здравко Генчев - изпълнителен директор на ЕнЕфект. Завършва Архитектурния факултет на Висшия инженерно-строителен институт. Ръководил е проектантски и научноизследователски колективи, специализирал е по жилищна архитектура, жилищна политика и енергийна ефективност в Италия, Англия, Дания, САЩ и др. Работил е   като главен редактор на сп. "Архитектура", началник управление "Жилищна политика" към Министерството на териториалното развитие и жилищната политика, генерален директор на Националния център по териториално развитие и жилищна политика. От 1993 г. е изпълнителен директор на Центъра за енергийна ефективност ЕнЕфект. Има над 200 публикации в национални и чуждестранни издания, участва  в международни форуми като лектор. Зам.-председател е на Ръководния комитет на проекта "Енергийна ефективност 21" на Икономическата комисия на ООН за Европа.2Арх. Николай Гълъбов - заместник-председател на Камарата на архитектите в България. Завършва специалност „архитектура" през 1992 г.  Притежава сертификати за изграждане на „зелени" сгради и управление на инвестиционни проекти от щата Калифорния, САЩ'.  Лицензиран архитект в Щата Калифорния, САЩ. От 2009 г. е председател на Комисията по международна дейност и евроинтеграция към КАБ, а от Май 2012 и зам. - председател на Камарата на архитектите в България.  От Ноември, 2011 година е член на Управителния съвет на Архитектурния Съвет на Европа.  Наблюдава и координира дейността на работните групи: „Околна среда и архитектура", „Урбанизъм" и „Жилищна политика" към АСЕ.  Работил по сертифицирания със златен „LEED" - „Ийст енд проджект" в град Сакраменто, САЩ. Участвал в проектирането на нов „зелен" склад и офиси за "Загорка" АД в град Стара Загора. Архитект на устойчивото обновяване на десет типа едропанелни жилищни сгради в град София.3Инж. Кирил Велковски - ИНЕС - Институт за нулево енергийни сгради. Завършил е магистърска степен по геофизика. От 2002 до 2007 г. работи за Halliburton Energy Group в Северна Африка. От 1998 година работи заедно с д-р Хелмут Кьостер върху използването на дневна светлина в архитектурата. От 2007 г. е консултант в областта на дневна светлина в архитектурата, слънчевите системи за защита в остъклени сгради и фасади, и енергийната ефективност в България. Консултант е на множество авангардни проекти в България и чужбина: Софарма - Литекс Тауърс, София; D-Commerce Bank, София; Американския университет в България, Благоевград; Standard Bank - Rose Bank Южна Африка; Сан Стефано Плаза и други. През 2009 година печели втора награда за нова бизнес идея на регионално ниво на NOVA TECH /Barkley University с идеята за развитието на комплексен софтуер за симулация на енергийна ефективност на сгради. През 2011 година, заедно с инвеститорите и проектантския екип на Софарма/Литекс Тауърс печели "Сграда на годината 2011" - България в категориите "Зелени сгради" и "Обществена сграда с бизнес предназначение".4Арх. Гергана Барабонкова - Енерджи+Интернешънъл ЕООД.  Специализира в областта на енергоефективната и устойчивата архитектура и пасивните сгради. Работила е работила върху проекти за големи търговски центрове, болници, хотели и жилищни сгради в архитектурни фирми в Бостън, САЩ. От  2009 година има своя практика в София и в Бостън, САЩ. Завършила е Университета по Архитектура, Строителство и Геодезия в София през 1994. Сертифициран лектор е към Института за Пасивни къщи (Passivhaus Institut) Дармщадт, Германия. Притежава LEED сертификат и е преподавател в Бостънския архитектурен колеж. През 2010 година е финалист в конкурса за пасивна къща в Ню Орлеанс, САЩ с проекта Гъвкавата къща. Консултант на проект за пре-сертифицирана пасивна къща край гр. Пловдив. Лектор е на международни семинари и събития за енергийна ефективност, пасивни и нулевоенергийни сгради.


5Арх. Борислав Игнатов, Архитектурно студио "Игнатов Архитектс". Борислав Игнатов е архитект с практики във Варна и Ню Йорк. Завършва УАСГ в София през 1995 г. и Колумбийския университет в Ню Йорк през 2006 г. Работил е за няколко от най-големите архитектурни фирми в света, като "Perkins + Will Architects". Преподавал в Колумбийския университет. Лицензиран архитект с представителства в САЩ и България. Работи върху проекти на индивидуални и многофамилни жилищни сгради, офиси, търговски обекти, летищни терминали, интериори на нощни заведения и др. Носител е на голямата награда на Съюза на архитектите през 2012 година за проекта Къщата на Равноденствието и наградата за иновативност през 2010 година за проекта Къщата Дърво. Арх. Игнатов има издадени статии в българската и световната специализирана преса, както и участва в книги за жилищна архитектура в Германия, Швейцария, Южна Корея и Китай.

 

 
още от Новини

още от Страната

още от Избрано