СПРАВОЧНИЦИ И КАТАЛОЗИ

Съсловни организации

Области и общини

Каталог

НОРМАТИВНА УРЕДБА

Държавен вестник

Български закони

Обществени поръчки

Търгове

Документи и становища

ПОЛЕЗНО ЗА ВСИЧКИ

Финансиране

Семинари и дискусии

Студентска информация

Полезни връзки

А Н К Е Т А
Необходима ли е промяна в подхода по отношение на регионалната политика?

 Да
 Не
 Не мога да преценя


BGtop
Пазарът на качествени жилища в София продължава да расте
 Facebook

Пазарът на качествени жилища в София продължава да расте11.03.2019 / 11:34 - CityBuild.bg

Предлагането във високия и средно висок сегмент регистрира стабилен плавен ръст от 2013 г. насам.

 

Към края на 2018 г. завършените нови проекти са с 8% повече спрямо първото полугодие на същата година, а повишението на площите в процес на активно строителство за същия период е 44%. Предпочитаните от инвеститорите райони на София са южните квартали и подножието на Витоша. Това показва доклад на Colliers International.

 

Въпреки усилията на инвеститорите, търсенето продължава да изпреварва предлагането, поради което свободните площи са едва 7% в края на 2018 г. Това обуславя съществения дял на сделките с имоти на етап „в строеж" през миналата година - 60% от всички. Поради ограниченото предлагане на качествени имоти и интензивното търсене, разликата между офертна и продажна цена поддържа низходяща тенденция. Тя е намаляла от 11% през 2013 г. на 2% - през 2018 г.

 

 

Независимо от понижената гъвкавост по отношение на готовността на отстъпки от страна на инвеститорите, сключените сделки през 2018 г. са се увеличили с 25% спрямо 2017 г. Нараснало е търсенето на апартаменти с 2 и с 4 спални.

 

 

През 2018 г. броят на клиентите, използвали банково финансиране, се е повишил с 10%, поради по-благоприятните условия. Ниските лихви по депозитите са сред причините за увеличение на сделките с цел инвестиция. През миналата година те заемат 33% от общия обем транзакции.

 

 

През 2019 г. пазарът на жилища в средно висок и висок клас като цяло се очаква да остане стабилен, според данните на Colliers. Промените ще се отнасят основно до оформяне на нови жилищни райони, в резултат на проекти, чието строителство е планирано да стартира през годината. В случай, че прогнозите за увеличение на лихвените проценти се реализират, е възможно да се наблюдава плавен спад на сделките с имоти, закупени с инвестиционна цел.

 

Подробности - тук.

 

 
още от Новини

още от София