СПРАВОЧНИЦИ И КАТАЛОЗИ

Съсловни организации

Области и общини

Каталог

НОРМАТИВНА УРЕДБА

Държавен вестник

Български закони

Обществени поръчки

Търгове

Документи и становища

ПОЛЕЗНО ЗА ВСИЧКИ

Финансиране

Семинари и дискусии

Студентска информация

Полезни връзки

А Н К Е Т А
Необходима ли е промяна в подхода по отношение на регионалната политика?

 Да
 Не
 Не мога да преценя


BGtop
Пейки-книги имат вече и около библиотеката в Свиленград
 Facebook

Пейки-книги имат вече и около библиотеката в Свиленград31.07.2019 / 09:30 - CityBuild.bg

Трите пейки са със стихове и изображения на свързани с града личности и исторически обекти.

 

Пейките допълват един от най-привлекателните за жителите и гостите на Свиленград район около стария мост на река Марица, до библиотеката. Те бяха монтирани от Общинското предприятие "Благоустрояване и озеленяване". Всички са разположени с изглед към реката и 500-годишният каменен мост.

 

Стихотворението, посветено на Свиленград от патриарха на българската литература Иван Вазов и неговият лик, красят едната от пейките. До него е изобразено Червеното училище, където е учителствал младият поет през 1872-1873 година. 

 

 

Свиленградският поет и почетен гражданин Ивайло Балабанов е представен със стихотворението си „Принос към Eвропейската история”, а към него е отпечатана снимка на връх Шейновец, свързан с освобождението на града през 1912 г.

 

 

Химнът на Стоян Михайловски „Върви, народе възродени...” и ликовете на братята Кирил и Методий красят третата пейка-книга.

 

 

Новите пейки са изработени в Бургас, където за първи път бяха поставени подобни за 24 май. Идеята се харесва на кмета Георги Манолов и заедно със съпругата му ги поръчват за Свиленград. След изработката им те са дарени на общината от фирма „Стелман” ООД. Стойността на дарението е 2 583 лева.

 

 
още от Новини

още от АРТ