СПРАВОЧНИЦИ И КАТАЛОЗИ

Съсловни организации

Области и общини

Каталог

НОРМАТИВНА УРЕДБА

Държавен вестник

Български закони

Обществени поръчки

Търгове

Документи и становища

ПОЛЕЗНО ЗА ВСИЧКИ

Финансиране

Семинари и дискусии

Студентска информация

Полезни връзки

А Н К Е Т А
Необходима ли е промяна в подхода по отношение на регионалната политика?

 Да
 Не
 Не мога да преценя


BGtop
„Пешеходен град“ на Джеф Спек
 Facebook

„Пешеходен град“ на Джеф Спек28.06.2019 / 14:44 - CityBuild.bg

Издадената от „Жанет 45“ на български език книга беше представена на четвъртото от поредицата събития "Разговори за града".

 

С магистърска степен по история на изкуството и по архитектура от Харвард Джеф Спек започва кариерата си като проектант в архитектурната фирма „Дуани Плейтър-Зайберк и с-ие". За десетте години, в които е начело на отдела по градско планиране, той ръководи над 40 от проектите на фирмата.

 

От 2003 до 2007 година оглавява отдела по архитектура на Националната фондация по изкуства. Ръководи Кметския институт за градско планиране - инициатива на Фондацията, насочена към разрешаване на градоустройствените проблеми на участващите кметове. Проектът е толкова успешен, че по негов модел Спек създава Губернаторския институт за проектиране на кварталите - програма на федералното правителство, която подпомага отговорните щатски органи в борбата им срещу разрастването на покрайнините. След като напуска Фондацията, Спек създава собствена консултантска фирма за градско планиране, с която разработва градоустройствени планове за редица американски градове.

 

Със своите наръчници, лекции и проекти, той се застъпва за по-добри условия за пешеходство в градовете. Съавтор е на „Страна на предградията: Възходът на предградията и упадъкът на американската мечта" и на „Наръчник за интелигентен растеж."

 

 

Навременна и важна, възхитителна, проникновена, непочтителна книга... Трябва да стане задължително четиво.
- The Christian Science Monitor

 

Градовете са бъдещето на човешката раса, а Джеф Спек знае какво трябва да се направи, за да заработят.
- Дейвид Оуен, New Yorker

 

Джеф Спек е сред малцината специалисти и автори, под чието перо книга от 300 страници на тема градско планиране изглежда твърде къса.
- Planning magazine

 

Джеф Спек е проумял един ключов факт за великите градове, а именно, че техните улици са по-важни от техните сгради. Той също така е проумял и един ключов факт за най-страхотните улици, а именно - че хората, които ходят по тях, са по-важни от колите, които се движат през тях. Пешеходен град е красноречива ода за това как един град да стане привлекателен за живот и за ценностите, от които зависи това.

Пол Голдбъргър, носител на „Пулицър" за архитектурна критика и автор на книгата Защо архитектурата има значение

 

Джеф Спек има широки познания, харизматичен е. Той е визионер, който не задълбава в професионалния жаргон - дълбоко прагматичен човек, преливащ от здрав разум, който всеки може да използва, за да подобри своя живот и живота на града си. 
- Кърт Андерсън, водещ на предаването Studio 360 и автор на Онези, които истински вярват

 

Когато изнасям речи из страната, хората ме питат кое е първото нещо, което трябва да направят, за да поеме тяхната общност по пътя на интелигентния растеж. Сега вече ще им казвам: прочетете Пешеходен град от Джеф Спек.
- Парис Глендънинг, губернатор на Мериленд и президент на Американския институт за лидерство в интелигентното развитие

 

Джеф Спек е общителен и обезоръжаващо честен. Каца на рамото ви и ви дава възможност да видите своята общност с други очи. И постепенно трупа убедителни аргументи за пешеходността, които са ценен дестилат на огромна съкровищница от знания на тема урбанистика и изграждане на места за живот.

Хариет Трегънинг, основател на Националната мрежа за интелигентен растеж

 

 
още от Новини

още от АРТ