СПРАВОЧНИЦИ И КАТАЛОЗИ

Съсловни организации

Области и общини

Каталог

НОРМАТИВНА УРЕДБА

Държавен вестник

Български закони

Обществени поръчки

Търгове

Документи и становища

ПОЛЕЗНО ЗА ВСИЧКИ

Финансиране

Семинари и дискусии

Студентска информация

Полезни връзки

А Н К Е Т А
Необходима ли е промяна в подхода по отношение на регионалната политика?

 Да
 Не
 Не мога да преценя


BGtop
Пешеходно пространство около река Чикаго съживява града
 Facebook

Пешеходно пространство около река Чикаго съживява града05.06.2019 / 13:26 - CityBuild.bg

Голямата обществена зона Chicago Riverwalk предлага комбинация от дейности.

 

 

Арх. Карол Рос Барни е в авангарда на създателите на публични пространства от основаването на Ross Barney Architects през 1981 година. С кариера над 40 години, тя е допринесла значително за застроената среда, професията и архитектурното образование. Като архитект, урбанист, ментор и лектор тя се застъпва за това, че отличният дизайн е човешко право, а не привилегия за малцина.

 

 

Една от най-трудните и интересни задачи пред Карол Рос Барни е обновяването на пешеходното пространство около реката - "The Chicago Riverwalk". Архитектът проявява въображение, професионализъм и постоянство и го превръща не само в парк, а и в многофункционално и живо градско място.

 

 

За Chicago Riverwalk арх. Барни разказа по време на Международния архитектурен форум SHARE Sofia 2019.

 

Снимка: CityBuild.bg

 

Пространството предлага комбинация от обществени дейности. Символичните връзки с миналото на града са очевидни, като същевременно се създават съвременни съоръжения за хората. Мемориалният площад почита жертвите на загиналите войници в Илинойс, свързва хората с реката и осигурява бягство от стоманата и стъклото на града.

 

 

В пространството е създаден градски парк с тераси и пейки, които леко преминават от оживени градски улици към по-тихи места близо до реката. Chicago Riverwalk осигурява зелено убежище в центъра на града, като същевременно създава жизненоважна връзка между шосе Wacker Drive и река Чикаго.

 

 

По време на форума арх. Карол Рос Барни представи кратък исторически разказ за развитието на родния си град Чикаго, минавайки през индустриализацията и замърсяването и стигайки до създаването на едно екологично и социализирано пространство. „Мястото около реката беше крайно неподходящо за разходки и социален живот. Сега е сърцето на Чикаго. Такава инфраструктура трябва да изграждаме, за да спасим планетата", каза архитектът.

 

 

 

 

 

 

 

 

Арх. Карол Рос Барни беше и председател на журито в конкурса „Български архитектурни награди" на Камарата на архитектите в България. Голямото отличие в него получи Къща за гости Кастра Рубра / Castra Rubra guest house - ZOOM studio & арх. Тодор Обрешков.

 

 

Ема Димитрова

 

 
още от Новини

още от EuroBuild

още от Любопитно

още от Избрано