СПРАВОЧНИЦИ И КАТАЛОЗИ

Съсловни организации

Области и общини

Каталог

НОРМАТИВНА УРЕДБА

Държавен вестник

Български закони

Обществени поръчки

Търгове

Документи и становища

ПОЛЕЗНО ЗА ВСИЧКИ

Финансиране

Семинари и дискусии

Студентска информация

Полезни връзки

А Н К Е Т А
Необходима ли е промяна в подхода по отношение на регионалната политика?

 Да
 Не
 Не мога да преценя


BGtop
Екип от петима архитекти победи в конкурса за заслон на Витоша
 Facebook

Екип от петима архитекти победи в конкурса за заслон на Витоша04.10.2017 / 09:30 - citybuild.bg

Идеята на Мария Стайнова, Виолетка Славова, Иванка Иванова, Красимир Крумов и Даниела Славова е вдъхновена от италианските алпийски заслони. 

 

Награждаването в конкурса "Заслонът 2050" се проведе вчера вечерта в детския стационар "Бели брези" нa Витоша. Журито трябваше да избере между пет проекта-финалисти, разработили идеен проект за възстановяване на разрушен с годините заслон в местността "Три кладенци" - по средата по времетраене между заслон "Конярника" и „Седлото", които отстоят на 30 минути.

 

Целта е не просто да се възстанови старият заслон, а да се демонстрира модерна и устойчива архитектура. Ще се използват съвременни материали, които не замърсяват околната среда. Основно изискване към участниците беше и да измислят вариат за безжичен интернет и място за зареждане на телефоните. Възстановяването на заслона е проект, какъвто не е реализиран от 50 години в България. Той ще бъде изграден през лятото на 2018 г. и ще бъде тестван по метода за оценка на устойчивостта на сградите.

 

 

 

Проект на арх. Мария Стайнова, арх. Виолетка Славова, арх. Иванка Иванова, арх. Красимир Крумов, арх. Даниела Славова

 

Заслонът не е къща за живеене, той е за спасяване на животи” - почти всеки разговор от опитите да разберем най- добре задачата си, започваше така. И точно затова разговорите бяха много и с различни хора, които биха били еднакви в една единствена ситуация - когато заслонът ще ги спаси. Говорихме със заклети планинари, с туристи-любители, с хора, които са били само няколко пъти в живота си на планина, със скиори и сноубордисти, изследвахме локацията на заслона, особеностите на Витоша, съвременните решения за други “капсули за оцеляване”, както и най-новите технологии в областта на устойчивия дизайн. Натрупаната информация разбихме до няколко предизвикателства, които образуваха и принципите на залона", казват авторите на проекта.

 

 

Средата формира: заслонът на 2050г. с нищо не се различава от заслона от 2017 г.

 

Интелигентно използване на ресурсите: освен че добива сама нужната й енергия, устойчивата сграда я използва оптимално.

 

“Най-устойчивото нещо е промяната”: технологиите се развиват постоянно и заслонът от 2017г. трябва гъвкаво да предостави възможност за интеграция на тези от 2050.

 

Човешкото поведение може да се промени: вандализмът и разрухата са въпрос на дизайн.

 

Заслонът сякаш е формиран от условията в планината. Ненатрапчив, но високо технологичен. Рефлектира околността си, за да остава незабелязан за хората, които не го търсят. Умен е - при лоши условия веднага индикира локацията си на човека в беда и го приютява.

 

 

Заслонът предоставя необходимия минимум за оцеляване. В него се влиза през веранда, изолирана от вятъра и дъжда. От двете й страни има места за сядане с допълнителни функции. Под едното се намира “сухата камера” за сушене на мокри обувки, а под другото - контейнер със събрана питейна вода.

 

Отвътре заслонът е просторен и без излишни предмети, всичко е интегрирано в стените, което осигурява максимална използваема площ. Когато човек влезе вътре при лоши условия, вградените му сензори активират отопляемия под. Срещу него светва екран с директна връзка с ПСС и с информация за метеорологичните условия. Отдолу се намира вградената в стената аптечка.

 

 

Мекият под и ниските прозорци предразполагат към сядане на земята. На него могат да спят удобно 6 души. Капацитетът на заслона се увеличава, щом се разгънат вградените в стените му хамаци. Те са три на брой, от висококачествена и здрава материя. В прибрано състояние са навити в специални кутии и се закачат на срещуположно прилежащите им халки. Заслонът разполага и с 2 кутии с въже за сушене на дрехи, работещи на същия принцип. Във всеки отделен модул има интегрирано LED осветление, намиращо се в по-високата част на тавана.

 

 

Заслонът е изграден от 4 модула, като системата позволява 2 размера: 80см и 120см. Модулите се делят на външни и вътрешни, което позволява нарастването на съоръжението и капацитета му. В различни условия модул C може да има различна функция - санитарна клетка, спално помещение, склад, разклонение в други направления. Модул D e с енергийна стена и вградена енергогенерираща вятърна перка - винаги ориентиран спрямо посоката на най-силният преобладаващ вятър.

 

Конструкцията на всеки модул е от рециклирани алуминиеви рамки и е вдъхновена от самолетното строителство, поради нуждата от ниско тегло заради минимален брой хеликоптерни полета, нужни за пренасянето му на място. Четирите модула се произвеждат в заводска среда и са напълно оборудвани с инсталации и финишни интериорни материали. В планината се монтират основите, които имат минимален точков и самонивелиращ се контакт с терена и позволяват лесно сглобяване и разглобяване. Модулите се докарват с хеликоптер. Всеки един се поставя върху “релсите” на вече сглобените основи, които служат за водачи за перфектното напасване и сглобяване на връзките между тях. На място се изпълнява само външната обшивка, след свързването на модулите.

 

 

Размерите на модулите са специално съобразени, за да влизат оптимално в корабен контейнер и/ли тир: 1 стандартен контейнер би побрал 8 модула. Към основната алуминиева конструкция на всеки модул има прикрепени 4 куки, които служат за закачване на въжетата при пренос с хеликоптер.

 

 

Целият проект можете да видите тук.

 

Възложител на конкурса е Парк Витоша, съвместно с BRING (The building innovators group) и МОМЕРИН (BREEAM лицензиран оценител). Жури: проф. д-р Христо Пимпирев,  инж. Снежана Петрова,  арх. Мартин Христов,  арх. Борислав Игнатов, Теренс Бекет, Красимир Стоянов.

 

 

 

 
още от Новини

още от Избрано

още от Любопитно

още от София