СПРАВОЧНИЦИ И КАТАЛОЗИ

Съсловни организации

Области и общини

Каталог

НОРМАТИВНА УРЕДБА

Държавен вестник

Български закони

Обществени поръчки

Търгове

Документи и становища

ПОЛЕЗНО ЗА ВСИЧКИ

Финансиране

Семинари и дискусии

Студентска информация

Полезни връзки

А Н К Е Т А
Необходима ли е промяна в подхода по отношение на регионалната политика?

 Да
 Не
 Не мога да преценя


BGtop
Над 130 'placemaker'-и си дадоха среща в Пловдив
 Facebook

Над 130 'placemaker'-и си дадоха среща в Пловдив06.12.2018 / 12:28 - CityBuild.bg

Международната конференция в Тютюневия град постави акцент на гражданското участие като незаменим ресурс.

 

 

Целта на форума "Placemaking connected" този уикенд беше да покаже, че участието на гражданите осигурява устойчивост в подобряването на градската среда, възможност за повишаване на инвестициите, както и изграждане и поддържане на партньорски взаимоотношения между община, НПО сектора и гражданите.

 

 

Теми на срещата бяха промяната на градската среда чрез метода 'placemaking', ролята на местните граждани и как чрез подход от долу нагоре, те могат да бъдат овластени да идентифицират проблемите в средата около тях и да предлагат решения за тях и да работят за реалната промяна на пространствата.

 

 

Лектори на събитието бяха Рамон Марадес, Ариадна Мигел Аменгуал, Елеанор Аркън, Рене Ройманс, Фредрик Линдстол, Боро Милович, Вивиан Доумпа, Владимир Ус. Всички те представиха своя опит и проекти по които работят за оптимизиране на градски пространства.

 

Първата ключова лекция от панел 1 „Изкуството да създаваш места" бе на Рамон Марадес. Той представи кратка презентация за La Marina de València - уникална крайбрежна зона, която обединява бизнес развитието, иновациите, културата и участието на обществеността.

 

Втората ключова лекция беше на Ариадна Мигел Аменгуал, която говори за идеята на супер-кварталите (Superblocks) в Барселона. Тя разказа по-подробно за това как Superblocks се бори с увеличаването на броя на автомобилите и какви са плановете за бъдещето на града и как около 60% от улиците с автомобилно движение ще се превърнат в "citizen spaces" или пространства за гражданите.

 

Панелът „Градове за хората" започна с презентация на Владимир Ус. Той говори за „(Себе)изразяващият се и демократичен град", като акцентира върху необходимостта от отварянето на пост-социалистическите градове за участие в различни проекти, въвличащи художници, архитекти, дизайнери, куратори и културни мениджъри, изследователи, активисти.

 

На подиума, като част от панел 2, застана и Вивиан Доумпа и разказа за проекта Tópio: Creative Placemaking for Young Community Leaders и въздействието на 'placemaking'- a върху децата.

 

 

 

 

 

Практическият панел в конференцията представи иновативни решения за трансформиране на градска среда от Елеанор Аркън, Рене Ройманс, Фредрик Линдстоли Боро Милович.

 

 

При закриването на конференцията се проведе и символично награждаване със специални плакети на 10-те места от проекта „_Място - Доброволчество с въздействие".

 

 

Участие в конференцията взеха още Ласка Ненова от сдружение „БГ Бъди активен", Йерун Лавен от STIPONL,Тодор Кесаровски от сдружение"|НЕ|формално", Илия Димитров от списание НУЛА32 и Гина Кафеджиян от Пловдив 2019.

 

 

 
още от Новини

още от Страната

още от Избрано