СПРАВОЧНИЦИ И КАТАЛОЗИ

Съсловни организации

Области и общини

Каталог

НОРМАТИВНА УРЕДБА

Държавен вестник

Български закони

Обществени поръчки

Търгове

Документи и становища

ПОЛЕЗНО ЗА ВСИЧКИ

Финансиране

Семинари и дискусии

Студентска информация

Полезни връзки

А Н К Е Т А
Необходима ли е промяна в подхода по отношение на регионалната политика?

 Да
 Не
 Не мога да преценя


BGtop
Платна на ветроход създават 3D ефект върху обновен блок в Бургас
 Facebook

Платна на ветроход създават 3D ефект върху обновен блок в Бургас01.08.2018 / 13:27 - CityBuild.bg

Проектът за фасадно оформление е на арх. Емил Бурулянов от Архитектурно Бюро „Декор Дизайн“ ЕООД.

 

Снимка: CityBuild.bg

 

Според националната статистика над 1,5 милиона души в България живеят в панелни блокове. Изградените сиви постройки са малко над 21 000 и винаги са се възприемали като символ на социализма. От тези хиляди сгради обаче се отличава един, построен през 1969 г. - блок 76 в жк „Лазур“ в Бургас, саниран по Националната програма за енергийна ефективност, който „скъса“ визуалната връзка с онези времена.

 

18-етажната сграда е възложена за изпълнение на „Артстрой 1 Кънстракшън“ ЕООД /строително-инженерна компания, част от инвестиционното дружество „Артстрой Груп“ АД/ с препоръка фасадата да бъде обновена по ефектен начин поради знаковата локация на сградата. Предприетите мерки за обновяване на блок 76 са дейности по конструктивно укрепване, ремонтирани са покрив, стълбищна клетка, извършена е подмяна с петкамерна дограма и др., които гарантират увеличаване на годността и стойността на сградата.

 

Блокът е с променен силует, съчетава чисти цветове и щрихи, които създават триизмерен ефект и въплъщават духа на морския град. Проектът за фасадно оформление, чийто автор е арх. Емил Бурулянов от Архитектурно Бюро „Декор Дизайн“ ЕООД, олицетворява платна на ветроход.

 

 

„Съвместно с „Креарх“, „Декор Дизайн” и графити-артиста Esteo реализирахме проект, който не може да бъде подминат с безразличие. Освен, че жилищният блок е обновен, е носител и на истинска форма на изкуство“, заявиха от „Артстрой 1 Кънстракшън“. Фирмата участва в програмата „Изпълнение на инженеринг – проектиране и изпълнение на СМР във връзка с реализация на националната програма за енергийна ефективност на многопрофилните жилищни сгради на територията на Община Бургас“ и е завършила обновяването на седем жилищни блока.

 

 

Припомняме: Арх. Емил Бурулянов е инициатор и организатор на Архитектурна работилница АРХ+ в Бургас. Спечели приза „Бург на годината" и го отстъпи на спасител от наводненията. Decor Design получи наградата "Архитектон" за 2017-а година за проекта "Изнесени информационни офиси - соларни дървета - Бургас".

 

 

 
още от Новини

още от АРТ

още от Любопитно