СПРАВОЧНИЦИ И КАТАЛОЗИ

Съсловни организации

Области и общини

Каталог

НОРМАТИВНА УРЕДБА

Държавен вестник

Български закони

Обществени поръчки

Търгове

Документи и становища

ПОЛЕЗНО ЗА ВСИЧКИ

Финансиране

Семинари и дискусии

Студентска информация

Полезни връзки

А Н К Е Т А
Необходима ли е промяна в подхода по отношение на регионалната политика?

 Да
 Не
 Не мога да преценя


BGtop
Площад „Света Неделя” трябва да се върне на хората
 Facebook

Площад „Света Неделя” трябва да се върне на хората11.10.2017 / 09:30 - citybuild.bg

Това стана ясно на обществено обсъждане на Заданието за разработване на концептуален архитектурно-градоустройствен проект за площада.

 

То е изработено от екип на Университета по архитектура, строителство и геодезия въз основа на социологическо проучване. Според него площад „Света Неделя" трябва да бъде пространство, което да формира общност и да бъде приобщаващо, да бъде достъпно и оживено, но без транзитна транспортна функция.

 

 

В първия етап от цялостната реконструкция на площада включва обособяване на пешеходна зона по бул. „Витоша" в участъка от ул. „Алабин" до бул. „Ал. Стамболийски", одобрено от Столичния общински съвет. Предстои Направление „Архитектура и градоустройство" да започне подготовката на организацията по изготвянето и съгласуването на проекта за организацията на движението в карето, заключено между бул. Ал. Стамболийски", бул. „Христо Ботев", ул. „Алабин" и ул. Леге". Вторият етап е въвеждане на „успокоена" зона по бул. „Княгиня Мария Луиза" от бул. „Ал. Стамболийски" до бул. „Тодор Александров". Заданието предвижда подобряване на достъпа от подлеза и от трамвайните спирки.  

 

 

 

Хората харесват архитектурната атмосфера на площада и не харесват това, че не е безопасно, че има риск от джебчийство, че е неподдържано, шумно и че има задръствания. Те искат археологическите находки да са по-атрактивни /наскоро общината сложи прозрачни пана към тях/, да има културни събития на площада, а паркингът пред хотела и храма да се премахне напълно или частично. 

 

Паркиране в площадното пространство и в контактната му зона

 

Проучването показва още, че хората искат на площада да има пейки, зелени площи, да няма преместваеми търговски обекти, а улица „Съборна" да стане пешеходна и по нея да се стига приятно и спокойно до градската градина. Това е и една от препоръките в доклада на "Геел Архитекти".   

 

Текстът на заданието - тук

 

 
още от Новини

още от София

още от Избрано