СПРАВОЧНИЦИ И КАТАЛОЗИ

Съсловни организации

Области и общини

Каталог

НОРМАТИВНА УРЕДБА

Държавен вестник

Български закони

Обществени поръчки

Търгове

Документи и становища

ПОЛЕЗНО ЗА ВСИЧКИ

Финансиране

Семинари и дискусии

Студентска информация

Полезни връзки

А Н К Е Т А
Необходима ли е промяна в подхода по отношение на регионалната политика?

 Да
 Не
 Не мога да преценя


BGtop
Победителите в архитектурните награди WhATA Awards 2017
 Facebook

Победителите в архитектурните награди WhATA Awards 201715.02.2018 / 13:00 - CityBuild.bg

Наградите са определени от WhATA и 1794 гласа в онлайн гласуване. Връчват се за осма година.

 

 

Вижте победителите и коментарите на WhAT Association:

 

АРХИТЕКТУРНО СЪБИТИЕ НА ГОДИНАТА

 

Тръгва "Визия за София"
Награда на журито

 

"Визия за София" е общински проект, който цели да планира дългосрочно развитието на столицата ни и в първата си фаза изглежда съсредоточен върху събирането на данни. Оттук и двата риска за следващите етапи на "Визията": как и от кого се тълкуват събраните данни и кога ще бъдат готови политиките, базирани на тях.

 

 

Защо печели? Защото градовете трябва да бъдат планирани дългосрочно и прозрачно, а това е първият подобен опит от години.

 

Варна, Младежка столица 2017
Награда на публиката

 

През 2017 Варна се включи сърцато в европейската инициатива за младежка столица и направи редица намеси в градската среда, повече или по-малко познати като формула, но все пак нейни си - от градски куест под формата на 3D мапинг по стари сгради (Join The Dots) през оживяване на Гръцката махала с проекта Таляна до библиотека на открито ("Рапана") и нов кът за съзерцание на крайбрежната алея.

 

 

АРХИТЕКТУРЕН КОНКУРС НА ГОДИНАТАПрез 2017 имаше 3 важни конкурса. Ние като жури се въздържаме да дадем награда в тази категория, тъй като бяхме организатори на конкурса за преустройство на бившата Топлоцентрала на НДК и това няма как да не ни лиши от безпристрастност. Затова се присъжда само награда на публиката.

 

Конкурс за преустройство на хотел "Странноприемница", Етъра
Награда на публиката

 

Конкурсът за реконструкция на хотела към етнографски комплекс "Етъра" край Габрово е част от цялостната стратегия за модернизиране на мястото - от смяната на визуалната идентичност, през отваряне към нови публики, та до добре популяризиран конкурс за ремонта на хотела. Задачата беше симпатична, заданието - информативно, а инициативата събра 6 участници, измежду които за победител беше определен проектът на Another Studio (Андрей Андреев и Петя Николова) с Милена Фетваджиева.

 

 

АРХИТЕКТУРНА ТЕНДЕНЦИЯ НА ГОДИНАТА

 

Патриотичният кич
Награда на журито

 

Патриотичният кич отдавна мина отвъд татуиран на прасеца Левски, възстановки на битки от руско-турската война или абитуриенти с народни носии и вече гордо се настанява в архитектурата и "официалната" градска среда. И тъй като национал-популизмът е отчайващо глобална тенденция, а Орбан, Путин и Тръмп се превръщат в поп икони, очакваме през 2018 още по-здрава прегръдка между патриотичния кич и властта у нас.

 

 

Защо печели? Като предупреждение. ХХ век ни показа, че национализмът не е помогнал с нищо на никого. А историята има неприятния навик да се повтаря.


Протестите срещу високите сгради
Награда на публиката

 

Има три неща, за които жителите на София са постигнали максималната степен на единодушие - ремонтът на бул. "Дондуков" е зле, въздухът в София не може да се диша и на небостъргачите мястото им не е в града. В тази връзка, след поредицата скандални проекти, които започнаха да се обявяват, строят и завършват навсякъде, естествено дойдоха и протестите - в кв. "Стрелбище", в "Борово", в "Лозенец". Интересно как ще реагира властта на това ясно изразено гражданско недоволство.

 

 

СГРАДА НА ГОДИНАТА

 

Реконструкция на къща до Античния форум в Стара Загора, I/O архитекти
Награда на журито

 

Голяма част от архитектурния XX век е минал в мечти да се строят велики нови сгради на гола поляна. Съвременният свят обаче предлага все по-малко tabula rasa и все повече сложни ситуации, в които новото и старото трябва да съществуват заедно. Тази къща в Стара Загора показва как уважението към средата не пречи на архитектурния експеримент, а културното наследство не може да спре строителния устрем.

 

 

Защо печели? Защото е сложна къща, отвъд красивите снимки и секси интериорите. Освен това е идеален пример за добро опазване.

 

Временна библиотека "Рапана", Варна, Downtown Studio

Награда на публиката

 

Тази любопитна временна структура е част от ентусиазма, който кипеше цяло лято във Варна по време на събитията около титлата "Европейска младежка столица 2017". Направена с програми за параметричен дизайн от 240 дървени парчета, "Рапана" е библиотека на открито, която стъпва леко и небрежно в града, без да оставя дълбокия отпечатък, с който сме свикнали съвременната българска архитектура да се стоварва върху публичните пространства у нас.

 

 

РЕСТОРАНТ/БАР НА ГОДИНАТА

 

Със съжаление обявяваме 2017 за нулева в категорията Ресторант/бар на годината. Не защото хубавите места са се свършили, напротив. Но интериорите им замръзнаха в рециклирането на 2-3 познати ни от чужбина клишета и нищо изненадващо не се появи през годината. Видимите тухли, новият индъстриъл, хипстърската носталгия и скандинавските дървении ги овладяхме. Всички стари мебели претапицирахме. Всички черни дъски изписахме. Хайде сега нещо ново.

 

ГРАДСКИ БЪГ НА ГОДИНАТА

 

Събарянето на "Паметник 1300 години България" пред НДК
Награда на журито
Награда на публиката

 

Преди години бяха нарекли "Естествен роман" на Георги Господинов "машина за истории". Паметникът "1300 години България" беше също машина за истории - дълго можеше да се разказва какъв е бил някога, как е построен, защо сега е в такова състояние, защо носи такъв прякор. Малко са паметниците, които са толкова противоречиви и носят памет извън паметта, за която уж са издигнати. Те са най-ценните. През юли Столична община събори паметника "1300 години България", благозвучно нарече събарянето "демонтаж", а след 3 месеца постави на мястото му мъничък, мъничък лъв.

 

 

Защо награда на журито? Защото трудно ще се преборим със страховете и комплексите си, а също и с призраците на тоталитаризма, ако просто унищожаваме материалните му следи.


Лъвът на мястото на "Паметник 1300 години България" пред НДК
Специална награда

 

В началото на ноември Столична община постави на мястото на паметника "1300 години България" бронзов лъв, който държи щит с карта на една хипертрофирала България. Макар и този акт да се представя за "възстановяване" на памет, в огромното пространство пред НДК това е един чисто нов паметник, който не се вписва нито мащабно, нито стилово там, а е поставен само защото властта иска да се легитимира на патриотичното поле и безпардонно да заяви, че може да заличава и възкресява исторически периоди.

 

 

Защо специална награда? Защото никога няма да се примирим с издигането на чисто нов националистически паметник през 2017, в центъра на София.

 

НОРМАЛНОСТ НА ГОДИНАТА

 

Ново площадно пространство, Крайбрежна алея, Варна
Награда на журито

 

Смислени публични пространства като малкия кът за наблюдение на морето до Северния плаж във Варна напоследък се появяват твърде рядко. Площадчето е пауза в застройката, терасовидно слиза надолу и кадрира морето, правейки фин, аристократичен реверанс към шейсетарските сгради наоколо. Чувствителна намеса, без много шум и с уважение към средата около себе си.

 

 

Защо печели? Защото е нагледна демонстрация какво може да бъде едно съвременно публично пространство. А в публичните пространства през последните години сме най-зле.

 

Ремонтът на водната каскада в центъра на Плевен
Награда на публиката

 

Водната каскада в Плевен са 10 декара парково-пешеходна зона в центъра на града, завършена през 1982, когато проектите са били с размах, естествен камък е имало в изобилие, а водата е била до колене. После впечатляващият ансамбъл запустява до този ноември, когато след дълъг ремонт каскадата започва да работи отново. Този пример от Плевен е удачен повод да си припомним, че когато един град има добре замислено и изпълнено публично пространство, по-добре просто да го пази и да го ремонтира уважително.

 

 

КНИГА НА ГОДИНАТА

 

"Four Walls and а Roof", Reinier de Graaf
Награда на журито

 

Това е първата собствена книга на Рение де Грааф, партньор в холандското суперстудио OМА и директор на неговия тинк-танк АМО. Книгата е колекция от 44 есета, които обясняват с прости думи архитектурата на нашето време и унищожават повечето митове за архитектурната професия - че е авторитетна и независима, че е загубена без личното вдъхновение, че служи на добри каузи, че има контрол над продукта си, че е отдадена на прогреса и най-вече, че архитектът е герой. Уви, не е. Не сме.

 

 

Защо печели? Рядкост е един архитект да говори толкова смело за неща отвъд своята техническа компетентност. Рение де Грааф обаче смее и го прави, без усилие и излишно самочувствие.

 

Каталог "Български архитектурен модернизъм"
Награда на публиката

 

Това, формално погледнато, не е архитектурна книга, а каталог към пътуващата изложба на групата "Български архитектурен модернизъм". Има приятен дизайн и дава систематизирана информация за един доскоро недотам популярен период от архитектурното ни минало - а именно предвоенния модернизъм. Освен това се продава по книжарниците, нещо, което малко каталози имат смелостта да правят.

 

 

ЛИЧНОСТ НА ГОДИНАТА

 

"Спаси София", неправителствена организация
Награда на журито
Награда на публиката

 

От създаването си през 2015 хиперактивната неправителствена организация "Спаси София" шумно спасяват трамваи, подават сигнали срещу некачествени ремонти, борят се срещу мръсния въздух, работят за нощен транспорт и по-добри табели, организират протести, поддържат паметници и като цяло използват всички лостове за контрол на гражданското общество над властта. Властта не ги обича, но работи с тях и все още сякаш не успява да ги опитоми. Което е добре.

 

 

Защо печелят? Защото ударно фокусират вниманието върху ключови проблеми на градската среда и принуждават хората да ги забелязват и да си формират мнение. Да вдигаш шум понякога не е невъзпитано.

 

Подробности за победители и номинирани - тук.

 

 
още от Новини

още от Страната

още от Любопитно