СПРАВОЧНИЦИ И КАТАЛОЗИ

Съсловни организации

Области и общини

Каталог

НОРМАТИВНА УРЕДБА

Държавен вестник

Български закони

Обществени поръчки

Търгове

Документи и становища

ПОЛЕЗНО ЗА ВСИЧКИ

Финансиране

Семинари и дискусии

Студентска информация

Полезни връзки

А Н К Е Т А
Необходима ли е промяна в подхода по отношение на регионалната политика?

 Да
 Не
 Не мога да преценя


BGtop
Победителите от конкурса за пл. "Св. Неделя" ще бъдат обявени на 29 ноември
 Facebook

Победителите от конкурса за пл. "Св. Неделя" ще бъдат обявени на 29 ноември27.11.2019 / 14:31 - CityBuild.bg

Вижте подробности за седемте кандидата.

 

 

Международният конкурс за реконструкция на пл. „Света Неделя" заедно с експониране на разкритото археологическо наследство беше обявен през февруари. В първия етап на конкурса участваха 14 екипа. Във втория етап продължиха 7 архитектурни студиа - от Русия, Франция, България и Италия. Те са:

 

Wilmotte & Associés Architectes - Франция

 

Студиото помага за новата визия на бул. "Македония" в столицата. Едно от най-големите френски архитектурни бюра е автор на редица проекти за градски пространства в Париж, Лион, Ним, Дижон, Москва, Аман, Доха и др. 

 

Fuksas - Италия

 

Студиото имa oфиcи в Pим, Πapиж и Шeнжeн. Πpoeĸтитe им ca xapaĸтepни cъc cвoятa дъpзocт и apтиcтичнocт. Миналата година арх. Масимилиано Фуксас беше в София по повод втория международен Ден на италианския дизайн, запозна се с пространството около площад „Св. Неделя" и препоръча да освободим центъра на столицата от автомобили.

 

Paola Viganò - Италия

 

Паола Вигано е архитект, урбанист и професор по градска теория и градски дизайн. През 1990 г. PV е основано заедно със студио Bernardo Secchi, което печели множество международни конкурси. Сред реализираните проекти на студиото в Италия, Белгия, Франция, но и в Германия, Холандия, Полша, Испания, Швейцария и Русия, са площади, паркове, други обществени пространства.

 

Обединение GTRF & Студио „Морфе" - България/Италия

 

Giovanni Tortelli Roberto Frassoni Architetti (GTRF) има опит във включването на археологически находки в градоустройствени проекти. То е създадено през 1991г. от арх. Джовани Тортели и арх. Роберто Фрасони, след години на колаборация със значими имена в архитектурата и редица участия във важни проекти в Италия и по света. Подходът на студиото се изразява във внимание към детайлите и принципите на архитектурната професия.

 

Морфе" ЕООД - екип от млади архитекти с иновативни идеи в областта на архитектурата и интериорния дизайн, развиващи жилищни и обществени проекти със собствен стил и почерк. Арх. Стоимен Демерджиев, управител на студиото, както и голяма част от екипа, имат международен опит в областта на архитектурата в Италия, Англия и Германия. През последните години студиото работи основно по инвестиционни проекти на жилищни сгради, офисни и публични пространства. Реализира редица успешни партньорства с италиански архитектурни и инженерни студия.

 

Консорциум OW/MA/CL с членове One Works, Maofficina, Сracknell - Италия

 

One Works е глобална фирма за проектиране и консултации, предлагаща интегриран подход между архитектурата и инженерство. Екипът работи за създаването на динамични, интуитивни места, където хората и общностите могат да се свързват със своята среда и помежду си. Студиото разполага с над 150 професионалисти и има над 10 години практика. То се ръководи от четири основни принципа: сътрудничество, ангажираност, иновации и стойност. Студиото обръща внимание на качеството на дизайна и детайлите и инвестира в технологии и обучение. 

 

MAofficina - студио, активно във възстановителни и реставрационни дейности и градоустройство, включването на проекта в пейзажа, търсенето на баланс между линиите и пространствата, експериментирането с иновативни материали и технологии в симбиоза с традицията.

 

Сracknell - студиото стартира дейността си в Лондон през 1987 г. и впоследствие се превръща в една от най-признатите практики в областта на ландшафтната архитектура, планиране и градски дизайн в света. Портфолиото му включва много емблематични проекти в Близкия Изток, Европа и Африка. Екипът работи за това да подобри живота на хората, които ще използват пространствата, които проектира, и търси иновации и различна гледна точка към елементи, форми и материали. Страстта, експертизата, опитът и силните творчески и технически умения обединяват глобален екип от повече от 240 души и 26 националности. Cracknell са поели ангажимент да поддържат култура на приобщаване и разнообразие и ценят различни идеи и опит.

 

"Конкурент-90" ЕООД - България. Това е единственият български участник, включил се самостоятелно в конкурса за пл. „Света Неделя" и стигнал да втори етап в него. Българското архитектурно бюро е с повече от 20 години опит в проектирането на сгради в областта на културата, на хотелски, жилищни сгради и индустриални сгради. Признание са получили сгради проекти за културното наследство и редица еднофамилни сгради в страната. „Конкурент-90" се ръководи от Бисер Хантов и Дамян Томалевски и в него работят още б души - архитекти, строителен инженер и технически сътрудник. Бюрото се счита за пряк наследник на разбиранията на двама изтъкнати български архитекти - Богдан Томалевски и Лозан Лозанов, с когото бюрото продължава да работи и до днес.

 

Обединение AI Architects LLD с участници Юрий Шередега, Дина Дридзе, Евгений Ширинян и CLAB Architettura - Русия/Италия

 

Ai Architects - Юрий Шередега, Дина Дридзе и Евгений Ширинян - московски архитекти, урбанисти и експерти по социокултурно проектиране. Бюрото е динамично и получава нови знания от гостуващи и нови колеги. Проектите му са нееднородни, колективни, и следват принципите „смисъл" (цел на проекта) и „изследване" (промени).

 

CLAB Architettura - млада архитектурна практика, базирана в Пескиера дел Гарда, Италия, основана през 2013 г. Подходът на студиото идва от опита на няколко международни архитектурни фирми, които му помагат да разшири своята визия.  През 2017 г. CLAB е отличено като финалист на „TOP-10 UNDER 35 ITALIAN PRACTICE" от New Italian Blood. През 2016 г. студиото е избрано за финалист в „YOUNG ITALIAN ARCHITECT" и през същата година е поканено, заедно с други четири млади италиански архитектурни фирми, на изложение в Сицилия. През 2018 г. студиото е поканено и в Architecture Leibniz Universität в Хановер като млада архитектурна практика. От 2012 г. CLAB Architettura постоянно си сътрудничи с Polytechnic of Milan и университета IUAV.

 

 

На събитието в петък от 14.00 часа в зала "Средец" на "София Хотел Балкан" ще бъдат представени всичките седем архитектурни проекта, които участваха в заключителния етап на конкурса. Таблата с проектите ще бъдат изложени за всички посетители във фоайето на зала „Средец".

 

Наградите за участниците в конкурса са: за I-во място - 70 000 лева, за второ - 60 000 лева, за трето - 50 000 лв., за четвърто - 40 000 лв., а за класираният на пето място проект - 30 000 лева.

 

В международното жури участват арх. Борислав Игнатов и доц. Йорданка Кандулкова - представители на Камарата на архитектите в България, арх. Григор Дойчинов - представител на Съюза на архитектите в България, арх. Сергей Кузнецов - главен архитект на Москва, арх. Марлена Хапах - главен архитект на Варшава, арх. Йони Бабоци - директор на департамента по териториално планиране и градско развитие на Тирана, арх. Мартин Аарц от Ротердам, арх. Сотирис Цолус от Атина, работещ в Дубай, арх. Галина Тачиева, която работи в САЩ, представителите на Регионален исторически музей София - д-р Венета Ханджийска, инж. Борис Чилев и арх. Валентина Върбанова, арх. Ясен Кьосев от Университета по архитектура, строителство и геодезия и Мария Маханджиева - юрист от Направление „Архитектура и градоустройство" на Столична община. Председател на журито е Малина Едрева - председател на постоянната комисия по образование, наука, култура и културно многообразие към СОС.

 

Сайт на конкурса

 

Снимка: CityBuild.bg

 

Припомняме, че алтернативен конкурс за пл. "Света Неделя" провеждат САБ и КАБ-София град. Очаква се резултатите от него да бъдат обявени в събота, 30 ноември - по време на Общото събрание на Съюза на архитектите в България. Пресконференция по повод на конкурса "Концептуално архитектурно-градоустройствено решение на пл. "Св. Неделя" ще има утре в БТА от 13.00 часа. Дискусия за площада и столичния център ще има на 29 ноември, когато ще е и журирането на публиката.

 

 
още от Новини

още от София

още от Избрано